Vavřín (Laurus nobilis)



Pěstování vavřínu

Tento teplomilný keř musíme v našich klimatických podmínkách pěstovat jako kbelíkovou rostlinu, protože by zimu nepřežil. Potřebuje hodně slunce a propustnou půdu.

Sběr vavřínu

Listy vavřínu můžeme sbírat po celý rok, používají se čerstvé nebo usušené.

Vavřín (Laurus nobilis)

Vavřín (Laurus nobilis)

Použití v kuchyni

Tzv. bobkový list je vynikající přísadou do polévek, omáček, dodá chuti dušenému masu, zvěřině, rybím pokrmům. Přidává se ke konzervovaným houbám a zelenině.

Léčivé účinky vavřínu

Vavřín posiluje žaludek, používá se i proti křečím, při bolestech a různých zánětech.






  • Pěstování lichořeřišnice Lichořeřišnice větší je mnohostranně použitelná jako koření, a zaslouží si proto více pozornosti. Pěstuje se převážně jako okrasná květina. Právě u lichořeřišnice se však dá dobře spojit příjemné s užitečným. Vysadíte-li si ji jako ozdobu balkonu nebo aby porůstala zahradní plot, dodá vám navíc dostatečné množství koření pro domácnost. Jako koření..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..