Máta peprná v bylinkové zahrádce



Pěstování máty peprné

Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť.

Použití máty

Nejrůznější přípravky z máty se používají proti rýmě, při chorobách cest dýchacích a při plynatosti. Jako koření se přidává k masům a do salátů.

Máta peprná v bylinkové zahrádce

Máta peprná v bylinkové zahrádce







  • Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) Květina třapatkovka nachová Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka). K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy. Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická..
  • Kozlík (Valeriana officinalis) Pěstování kozlíku Tato vysoká bylina roste v Evropě planě. Najdete ji na polostinném a vlhkém místě. Chcete-li ji pěstovat, připravte jí na zahradě stejné stanoviště, tj. vlhké a stinné. Kozlík se množí částí kořenů, na jaře lze i vysít. Sběr kozlíku Sbíráme od srpna do října oddenky s kořeny, opatrně je omyjeme..
  • Bylinky proti chorobám a škůdcům Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..