Máta peprná v bylinkové zahrádce



Pěstování máty peprné

Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť.

Použití máty

Nejrůznější přípravky z máty se používají proti rýmě, při chorobách cest dýchacích a při plynatosti. Jako koření se přidává k masům a do salátů.

Máta peprná v bylinkové zahrádce

Máta peprná v bylinkové zahrádce







  • Heřmánek pravý (Chamomilla recucita) Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný. Jak se pěstuje heřmánek pravý Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní..
  • Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..
  • Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..