Kosatec síťkovaný (Iris reticulata)



Kosatec síťkovaný pochází z Kavkazu a přilehlých oblastí. Někteří botanici jej označují jako kosateček (Iridodiction reticulatum). Kvete někdy již v únoru, většinou modře nebo purpurově, příjemně voní. Je vhodný zvláště do skalek.

Kdy a jak vysazovat kosatec síťkovaný

Cibulky kosatce síťkovaného se vysazují v říjnu do hloubky 5 cm a chrání se přikrývkou listí a chvojí. Na stanovišti vydrží zpravidla jen 2 až 3 roky.

Kosatec síťkovaný

Kosatec síťkovaný






  • Čím hnojit česnek? Česnek potřebuje dostatečné množství živin pro růst a tvorbu zdravých a silných hlízek. Kvalitní hnojení může být důležitým faktorem při pěstování česneku. Při použití jakéhokoli hnojiva je důležité dodržovat pokyny na obalu a nepoužívat ho více, než je doporučeno. Nadměrné hnojení může způsobit spálení kořenů a poškození rostliny. Níže jsou..
  • Kdy sázet jiřinky? Při sázení jiřinek můžeme použít buď hlízy, nebo zakořeněné řízkovance. Hlízy sázíme koncem dubna nebo začátkem května, kdežto řízkovance později – až v druhé polovině května, jakmile pominou noční mrazíky. Sázení hlíz Při sázení hlíz dbáme zejména na to, abychom nevysazovali velké shluky hlíz, tak jak je sklidíme na podzim, ale..
  • Jarní květiny do stínu Pro kvetení na jaře lze pěstovat pod stromy, které jsou v té době ještě neolistěné, drobné cibulnaté květiny. Jsou to především sněženky, bledule, talovíny, ladoňky, ladoničky, kandíky, botanické šafrány. Dále se pod stromy daří nízkým, tzv. hajním trvalkám, jako jsou petrklíče, sasanky, kopytníky, plicníky, zběhovce, konvalinky, atd. Podobné články: Ladoňky –..
  • Hlíznatá květina boubelka (Alstroemerie) Boubelky (Alstroemerie) jsou hlíznaté květiny, které pochází z Jižní Ameriky. Dříve se jim říkalo lilie Inků. Patří k velmi atraktivním a dekorativním květinám. Mimo skleníkových druhů existují i boubelky určené pro výsadbu na venkovní záhon. Tyto květiny jsou určené k řezu, ve váze vydrží až 3 týdny. Jak kvetou Alstroemerie? Alstroemerie mají zlaté,..