Opěrné konstrukce do květináčů



Všechny rostliny, které mají slabé stonky, vysoké odrůdy nebo rostliny s těžkými květy, případně mladé keře pěstované v nádobách u zdí, potřebují nějakou oporu. Musíme myslet na to, že by opora neměla esteticky poškodit rostlinu a že květina zakryje opěrný systém dobře jen tehdy, jestliže ho zasadíme ještě k docela malé rostlině.

Je mnoho rostlin, které stačí podepřít větévkami. K velmi vysoké rostlině pěstované v nádobě se již při výsadbě přikládá pevný kolík, k němuž rostlinu přivazujeme. V hlubokých nádobách se s oblibou používá bambusová hůl.

Košaté rostliny úspěšně podepřeme při jejich obvodu např. třemi tyčkami, které zatlačíme až ke dnu a u vrcholu je pevně svážeme. Tyčky ale mohou zůstat i vzpřímené. Dobrou službu nám udělá i válec z drátěného pletiva. Spodní část pletiva vložíme do substrátu a válec zajistíme tyčkami.

Opora pro rostliny

Opora pro rostliny

Kruhová podpěra může být 30 ž 120 cm vysoká. Její nohy pevně zatlačíme do substrátu. Oblouk lze vytvořit ze silného pozinkovaného drátu, který pevně usazujeme do substrátu.






  • Pokojová rostlina Tenura (Sansevieria trifasciata) Tenura se považuje za staromódní rostlinu, i když právě ta výborně snáší suché ovzduší našich bytů. Sotva nalezneme odolnější pokojovou rostlinu, než je Tenura, pocházející z Nigérie. Ať jde o původní druh, o pěstovanou formu „Laurentii“ se žlutě lemovanými listy nebo o nízké kultivary „Hahnii“ a „Golden Hahnii“ (listy mají okraje..
  • Échmea (Aechmea fasciata) – pěstování a péče Échmea je broméliovitá rostlina, kterou můžeme pěstovat v nádobě, přestože v přírodě roste epifytně. Zasadíme ji do lehké směsi rašeliny a listovky. Échmea patří k snadno pěstovatelným broméliím. Jak kvete Échmea Velké, tuhé, sytě zelené listy jsou pokryté voskovými šupinkami a dávají rostlině šedozelený vzhled. Ze středu růžice vyrůstá velmi atraktivní růžové květenství...
  • Pokojové květiny s modrými květy Většina pokojových květin s modrými květy nerozkvétá jasně modrou barvou, ale spíše do fialova. Nejvíce modrá barva vynikne v protisvětle na parapetu před oknem, kde se barvy rozjasní. Modré květy také více zdůrazníme použitím kontrastního květináče v bílé nebo žluté barvě. Zvonky – nevadí jim tvrdá vodu při zalévání. Zvonek..
  • Vegetační klid u klívií, kamélií a kaktusů Klívie Klívie od konce podzimu potřebuje teplotu do 10°C, zálivku jen velmi omezenou (aby neuvadaly listy) a žádné hnojení. Jakmile u klívie vyraší květ a dosáhne alespoň deseticentimetrové výšky, začneme opět zalévat. Odměnou je záplava květů, které se po chladném přezimování odmění. Podobně jako klívie, jsou na tom i další..