Tařice skalní (Aurinia saxatilis)



Pěstování tařice skalní (Aurinia saxatilis)

Tařice skalní je nenáročná trvalka vysoká asi 25 cm. Má šedivě plstnaté listy a bohatě kvete převážně v dubnu. V zahradě se jí daří ve velké skalce mezi štěrbinami kamenů, na hřebeni květinové zídky nebo ve stepní partii.

Tařice skalní

Tařice skalní

Pěstování tařička chlumní (Alyssum montanum)

Tařici skalní je podobná tařička chlumní, která je nižší a kvete o něco později. Oběma rostlinám se nejlépe daří na slunném stanovišti s lehčí propustnou a sušší půdou obsahující vápník.






  • Výběr skalniček do skalky Plánování výsadby skalniček Na začátku plánování skalky, si uděláme přesný plán výsadby a vybrané druhy rostlin do něj nakreslíme. Při výběru skalniček bereme v úvahu výšku rostlin, barvu květů a olistění, dobu květu i nároky jednotlivých druhů na světlo a půdní vláhu. Po celé vegetační období musí skalka působit zajímavě a..
  • Výběr kamene do skalky Jaký kámen zvolit do skalky? Působivost skalky podstatnou měrou zvyšuje výběr kamene. Nejvhodnější je, když ho nasbíráme v blízkém okolí. Přednost dáváme kamenům nepravidelného tvaru, spíše plochým, bez ostrých hran. Pro všechny druhy rostlin je nejpřijatelnější pískovec, oblíbený je také tuf. Na jedné skalce nikdy nepoužíváme různé druhy. Kolik kamenů dát..
  • Suché zídky na zahradě K čemu jsou na zahradě suché zídky? Suché zídky slouží především k zadržování svahů, vytváření teras i k ohraničení jednotlivých parcel. Pokud postavíme suchou zídku z velkých kamenů, bude působit velmi dekorativně doplněná zelení. Stavba suché zídky Suché zídky stavíme maximálně do výšky 1 metru. Na vymazání použijeme jílovitou nebo hlinitou zeminu. Půda..
  • Jarní květiny ve skalce Ve skalkách se již v březnu objevují květy lomikamenů. V dubnu pak jemně fialové nebo červené drobné květy tařičky. Jsou to stálezelené trstnaté trvalky a používají se do písčitých suchých svahů, stěn a skalek. Jsou plně mrazuvzdorné, daří se jim na slunci a v jakékoliv propustné půdě. Abychom získaly silné, husté, kompaktní rostliny,..