Co je hniloba báze?



Hniloba báze je choroba rostlin. Příznakem je černání a zahnívání spodku stonku. U pelargonií se tomuto jevu říká červená noha, u zvonků srdéčková hniloba zvonku. Projevem hniloby báze může být také ochablost měkkých listů.

Příčinou této choroby je přemokření substrátu, jeho špatná propustnost nebo nedostatečné či ucpané odtokové otvory v květináči.

Co dělat proti hnilobě báze?

Do květináčů a truhlíků používáme nezamořený nebo dezinfikovaný substrát a při zálivce se vyhneme přemokření. Napadené rostliny ničíme, můžeme použít chemickou ochranu.






  • K čemu slouží bílý nátěr na stromech? Bílý nátěr na stromech, často označovaný jako „bělení stromů“, je tradiční metoda péče o stromy, která má několik užitečných funkcí. Přestože se zdá být estetickým prvkem, je také účinným nástrojem pro ochranu stromů před různými vnějšími vlivy. Ochrana před sluncem a mrazem Bílý nátěr funguje jako ochrana před přehřátím stromu..
  • Mšice – nezdolný zahradní škůdce Mšice jsou nejčastějším zahradním škůdcem rostlin. Rychle se množí, a navíc přenášejí choroby. Při silném napadení přestávají rostliny růst a deformují se. Ochrana před mšicemi Na menší zahradě, kde se ještě příliš nerozmnožily, můžete z biologických řešení zkusit použít výluh z kopřiv nebo tabáku. Po postřiku je potřeba rostliny opláchnout vodou. Při..
  • Pravidla chemické ochrany rostlin Při práci vždy používáme ochranný oblek a pomůcky, jako např. gumové rukavice, plášť, holínky, pokrývku hlavy z nepromokavého materiálu, šátek na krk, ochranné brýle nebo obličejový štít z plexiskla. Postřik připravujeme na volném prostranství, ne v uzavřené místnosti, aby nedošlo k nadýchání nebezpečných toxických výparů. Připravujeme jen takové množství, které ten den, nejvýše následující..
  • Mšice – škůdce českých zahrad Jak mšice škodí rostlinám Nejrozšířenějším škůdcem českých zahrad je mšice. Mšice jsou velké 0,5 až 6 mm. Jsou buď okřídlené nebo bezkřídlé. Mšice škodí sáním šťáv. Rostliny navíc reagují na podráždění změnou barvy nebo svinováním a dalšími deformacemi. Mšice rovněž přenášejí virové choroby. Druhy mšic Mšice srstková – napadá srstky..