Rozmnožování hvězdníku



Množení hvězdníků semeny nebo dceřinými cibulkami

Množení hvězdníků semeny je příliš složité. Snadněji je množíme dceřinými cibulkami starších rostlin. Nezískáme sice velké množství rostlin, ale při amatérském pěstování pro radost nám to bohatě stačí.

Tyto malé cibulky pěstujeme bez období odpočinku dva až tři roky a potom postupujeme tak, jak jak při pěstování kvetoucích cibulí.

Květ hvězdníku

Květ hvězdníku

Zahradnické firmy, aby získaly více rostlin, cibule speciálním způsobem rozřezávají.

Rozdíl mezi hvězdníkem a amarylisem je popsán ZDE.






  • Pěstování lilií v květináčích Pěstování lilií v květináčích je velmi oblíbené, protože má celou řadu výhod. Takto pěstované lilie mohou kvést kdykoliv během roku, záleží, kdy je vysadíme. Pro výsadbu použijeme kvalitní zahradní substrát. Květináč by měl být co nejvyšší. Na jeho dno dáme vrstvu substrátu, pak uložíme cibuli a zasypeme substrátem až do vrchu...
  • Hlíznatá květina boubelka (Alstroemerie) Boubelky (Alstroemerie) jsou hlíznaté květiny, které pochází z Jižní Ameriky. Dříve se jim říkalo lilie Inků. Patří k velmi atraktivním a dekorativním květinám. Mimo skleníkových druhů existují i boubelky určené pro výsadbu na venkovní záhon. Tyto květiny jsou určené k řezu, ve váze vydrží až 3 týdny. Jak kvetou Alstroemerie? Alstroemerie mají zlaté,..
  • Montbrécie – Crocosmia Monbrécie – květiny léta Montbrécie se pěstuje podobně jako jiné hlíznaté květiny – mečíky. Mají výrazné červené, oranžové nebo žluté květy, které rozkvétají po celé léto. Jsou uspořádány do úzkých hroznovitých klasů po třiceti i více kusech. Tvoří husté trsy přímých, mečovitých listů. Celková výška montbrécie je 60 až 100..
  • Ladonička bělomodrá – Chionodoxa luciliae Pěstování ladoničky bělomodré Ladonička bělomodrá je nenáročná drobná cibulovina pocházející z malé Asie. Z podzemní cibulky vyrůstají dva čárovité listy a v březnu až dubnu 10 až 15 cm vysoký stvol s několika modrými hvězdičkovitými květy, které mají bílý střed. Nejlépe se jí daří v lehčí humózní půdě na mírně zastíněném stanovišti ve společnosti jiných..