Pěstování šáchoru (Cyperus alternifolius)



Šáchor má dlouhé, kulaté a zelené stonky, které nesou úzké listy v deštníkovitém tvaru. Stonky jsou pevné a dosahují výšky člověka.

Pěstování šáchoru

Aby rostlina dobře rostla, musíme ji vysadit do prostorné a vodotěsné nádoby s dobrou směsí zemin. Do nádoby dejte tolik vody, aby byl povrch zeminy pod hladinou vody.

Kam umístit šáchor

Rostlinu umístěte na světlé, případně slunné místo. Nejlépe se jí daří na místě s vyšší vlhkostí vzduchu, například v koupelně nebo v kuchyni, kde se vzduch zvlhčuje vznikající vodní parou při vaření.

Pěstování šáchoru

Pěstování šáchoru

Sviluška – častý škůdce šáchoru

V suchém vzduchu trpí šáchor sviluškou. Napadenou rostlinu důkladně ostříkejte vodou v koupelně nebo venku.

Přesazování šáchoru

Šáchor přesazujeme vždy, jakmile kořeny prorostou bahno v pěstební nádobě. Rozdělíme plazivé kořenové oddenky. Jestliže jsou hustě propletené, použijeme k oddělení nůž a získané oddělky vysadíme do čerstvého bahna.

Množení šáchoru

Šáchor lze množit dělením a také odřezáním asi deset centimetrů dlouhých vrcholů stonků s listy. Listy zkrátíme na několik centimetrů. Takto upravené řízky dáme do vody nebo je zasadíme do bahnité zeminy, kde rychle zakoření.






  • Pokojová rostlina Soleirolia soleirolii neboli Domácí štěstí, Štěstíčko Domácí štěstí neboli Štěstíčko je rostlina s velmi malými lístky na tenkých stoncích. Pěstování Štěstíčka V květináči pokrývá zeminu a plazí se přes okraj dolů. Pochází z Korsiky. V domě nejlépe roste v chladnější místnosti, například v ložnici. Při vyšší vzdušné vlhkosti rychleji roste, ale dobře snese i suchý vzduch. Ani v ostatním není tato pokojová rostlina..
  • Filodendron (Philodendron) Pěstování filodendronu Filodendron je další velmi oblíbenou áronovitou rostlinou, která v našich bytech zdomácněla. Filodendron tvoří poměrně mohutnou listovou růžici. Z listů musíme, stejně jako u všech velkolistých pokojovek, utírat prach. Filodendrony zaléváme vodou, která má pokojovou teplotu, občas přihnojíme.   Podobné články: Zimní spánek u pokojových květin a kaktusů Pěstování begónií..
  • Vánoční hvězda – Poinsécie Vánoční hvězda je velmi populární rostlina. Nejzajímavější nejsou její květy, ale barevné horní listy. Listy jsou nejčastěji sytě červené, ale můžou být i růžové, krémové nebo bílé. Několik tipů pro správné pěstování vánoční hvězdy: Než vánoční hvězdu koupíte, je dobré ji pořádně prohlédnout a zjistit, zda je hustě olistěná a..
  • Pokojové květiny v zimě Zalévání pokojových květin Většina pokojových květin v zimních měsících odpočívá – utlumí svoje životní procesy, aby co nejlépe přečkaly dny s minimem slunečního svitu. Zaléváme mírně. Květiny, které přezimují v chladu, zaléváme až po vyschnutí vrchní vrstvy substrátu. Květiny v teplých místnostech zaléváme více, podle potřeby. Pro zálivku používáme odstátou..