Kdy sázet jiřinky?



Při sázení jiřinek můžeme použít buď hlízy, nebo zakořeněné řízkovance. Hlízy sázíme koncem dubna nebo začátkem května, kdežto řízkovance později – až v druhé polovině května, jakmile pominou noční mrazíky.

Sázení hlíz

Při sázení hlíz dbáme zejména na to, abychom nevysazovali velké shluky hlíz, tak jak je sklidíme na podzim, ale jednotlivé hlízy, které získáme oddělením ze shluku. Hlízy jiřinek oddělujeme až těsně před výsadbou. Každá hlíza určená k výsadbě musí mít narašená očka. Nesázíme ji příliš hluboko, nad očkem by mělo být jen cca 5 dm hlíny.

Narašené hlízy jiřinek

Narašené hlízy jiřinek

Ke každé hlízy zatlučeme kolík, ke kterému budeme jiřinky vyvazovat. Toto provádíme zejména u vysokých odrůd, aby se rostliny ve větru pod tíhou květů nevyvracely.






  • Jak pěstovat ocúny na zahradě Ocún je jedinou cibulovinou, která u nás kvete na podzim. Květy jsou fialové nebo růžové. Ve volné přírodě rostou na vlhkých loukách. Drobnokvěté odrůdy jsou podobné krokusům. Zahradní odrůdy ocúnů jsou nenáročné na pěstování. Snadno rostou a bohatě kvetou velkými nápadnými květy. Vyžadují dostatek světla. V případě suchého období je nutná zálivka...
  • Nejčastěji pěstované druhy okrasného česneku Druhy okrasného česneku Česnek aflatunský je středoasijský druh. Má 70 až 90 cm vysoký stvol zakončený asi 10 cm velkým hustě kulovitým květenstvím světle purpurově fialové barvy. Kvete v květnu. Česnek obrovský pochází z Himaláje. Je vysoký až 130 cm a jeho světle purpurová hustá květenství jsou o něco větší. Kvete v červnu...
  • Pryskyřník Pryskyřník je plnokvětá květina, která se vyskytuje v mnoha barevných odstínech. Tato květina tvoří přízemní růžici trojčetných listů, ze které vyrůstá několik stonků, nesoucích květy. Péče o pryskyřník Pryskyřníky nejsou dostatečně mrazuvzdorné, abychom je mohli celoročně pěstovat venku. Kvetoucí rostlinu umístíme na světlé, ale chladné místo. Při nižší teplotě vydrží kvést..
  • Kaktusovité jiřinky (Dahlia pinnata) Kaktusovité jiřinky jsou velmi oblíbenou skupinou této královny podzimu. Existují kultivary s květy bílými, žlutými, oranžovými, fialovými, červenými nebo růžovými. Květy jsou plné, květní plátky jsou na koncích špičaté. Tyto jiřinky bohatě a dlouho kvetou, jsou vhodné i k řezu. Kde sázet kaktusovité jiřinky? V zahradě je sázíme do samostatných skupin nebo v kombinaci..