Sušíme levanduli
Levanduli najdeme snad v každé zahradě, v posledních letech je tato trvalka velmi oblíbená. Tato květina se využívá v lékařství, kosmetice a aromaterapii.
Sušenou levanduli využijeme k aranžování v interiérech nebo při kreativní činnosti. Sáček s drcenou levandulovou natí uložený ve skříni ochrání naše oděvy před moly.

Levandule
Jak sušit levanduli
Krásu a vůni levandule můžeme prodloužit jejím usušením. Květenství i se stonky stříháme ještě než úplně rozkvetou. Vážeme je do menších svazečků, uchytíme je k sobě gumičkou. Sušíme v tmavé místnosti, kde dobře proudí vzduch. Svazky věšíme na natažený provázek pomocí drátěných háčků. Sušíme cca 1 až 3 týdny.
Levanduli lze také sušit ve váze bez vody.
- Co kočky nenávidí a jak je udržet daleko od záhonů Kočky jsou krásnými a přátelskými společníky, ale když se pustí do prozkoumávání vaší zahrady, mohou způsobit drobné problémy. Existuje však několik věcí, které kočky obvykle nemají rády, a které mohou pomoci vytvořit přírodní bariéru, která udrží tyto chlupaté přátele dále od záhonů. Citrusové vůně a aromatické byliny Kočky nemají rády..
- Další choroby máty Mátu v našich zahrádkách mohou ničit škůdci, např. mandelinka mátová nebo může dojít k napadení chorobou, nejčastěji padlím. Padlí Padlí vytváří bělavý povlak na listech máty. Převážně až v druhé polovině prázdnin za teplého slunečného počasí, když se začnou v noci vyskytovat silnější rosy a zvyšuje se relativní vzdušná vlhkost, objevuje se..
- Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..
- Libeček (Levisticum officinale) Pěstování libečku Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře. Sběr libečku Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července. Použití libečku v kuchyni Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi...





