Medvědí česnek (Allium ursinum)



Pěstování medvědího česneku

Tato drobná cibulovina se rychle množí. Vysaďte ji na podzim pod listnaté stromy, dařit se jí bude i na severně orientovaném stanovišti. Péči nepotřebuje žádnou.

Sběr medvědího česneku

Sbírají se mladé čerstvé listy, bohužel jen v brzkém jaru, rostlina pak zatahuje.

Použití v kuchyni

Jedná se o oblíbené kuchyňské koření, které chutná jako česnek, ale nepáchne po něm z úst. Hodí se do polévek, omáček, vaječných jídel nebo jen tak na chleba s máslem.

Léčivé účinky medvědího česneku

K celkovému pročištění těla se používají listy i cibule.

Medvědí česnek (Allium ursinum)

Medvědí česnek (Allium ursinum)

Pesto z medvědího česneku

Suroviny:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 50 g mletého parmazánu
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 20 ml olivového oleje
  • Sůl

Příprava

Listy česneku dobře omyjte a nasekejte nahrubo.

Do vyšší nádoby vložte ořechy, listy česneku, nastrouhaný parmazán a sůl a rozmixujte tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci. Přidejte olivový olej a citronovou šťávu a znovu promixujte. Citronová šťáva je důležitá, aby rozmixované listy příliš rychle neoxidovaly.

Konzistence by neměl být úplně kašovitá, v pestu mají zůstat hrudky ořechů. Můžete uchovávat v ledničce, jen dobře uhlaďte povrch a trochu zakápněte olejem.

Použití pesta

Pesto je ideální na špagety nebo ravioli. Můžete jím obarvit rýži, ochutit lehký bramborový salát nebo namazat na chléb.

Pesto vydrží ve vynikající kondici přibližně dva týdny. Po měsíci se chuť i vůně vytrácí a je lepší vyrobit si pesto z nových listů.






  • Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
  • Kontryhel (Alchemilla mollis) Pěstování kontryhelu Kontryhel je trvalka rostoucí běžně v přírodě, lze také zakoupit sazenice. Vysaďte ji v květnu přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje vlhčí půda, v horkém počasí je nutné zalévat. Sběr kontryhelu K sušení sbíráme kvetoucí nať a listy. Do pokrmů dáváme čerstvé lístky. Použití v kuchyni Čerstvé mladé listy nahořklé chuti lze přidávat do..
  • Bylinné výtažky proti únavě Proti jarní únavě nám mohou pomoci bylinky. Můžeme použít buď čerstvé jarní bylinky, sušené bylinky nebo průmyslově vyráběné bylinné výtažky. Průmyslově vyráběné výtažky proti únavě Třezalka tečkovaná – má uklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu. Působí mírně antidepresivně. Při větších dávkách a dlouhodobém užívání může způsobit vyrážku po slunečním..
  • Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..