Pokroucené listy u cibule sazečky



Proč jsou pokroucené listy u cibule

Pokroucené listy u mladé cibule sazečky můžou mít dvě příčiny – virové poškození nebo napadení vrtalkou pórovou.

Virová žlutá zakrslost se projevuje na listech tak, že jsou vidět zřetelné žluté pruhy a napadeny jsou jen některé rostliny. Cibule napadená virózou je menší.

Pěstování cibule

Pěstování cibule

Napadení vrtalkou pórovou je častější a projevuje se na většině porostu cibule. Vrtalka poškozuje nejen listy, ale také cibuli, která je deformována.






  • Chvostoskoci (Collembola) – škůdci v kompostu Kompostování je skvělý způsob, jak snížit množství organického odpadu a vytvořit živnou půdu pro vaši zahradu. Nicméně, při kompostování se můžete setkat s různými organismy, včetně chvostoskoků (Collembola). Tyto malí bezobratlí tvorové, známí také jako skokani, jsou běžně přítomni v kompostu a mohou být viditelní jako drobné, bílé nebo černé..
  • Slimáci a plži v zahradě Co se slimáky v zahradě? Slimáci a plži jsou aktivní hlavně přes noc. Plži působí velké škody na všech zelených rostlinách, ať jde o zeleninu, trvalky nebo letničky. Přes den se skrývají ve vlhkých a tmavých úkrytech, čehož pozorný zahradních využije. Ekologická likvidace slimáků Na zem se večer položí prkno, lepenka..
  • Jak se bránit padlí na rostlinách Klimatické výkyvy můžou vážně ohrozit jak okrasnou, tak užitkovou zahradu. Velké sucho nebo naopak velké vlhko ničí nejen vegetaci, ale extrémní počasí napomáhá šíření určitých druhů nemocí a škůdců. V horkém suchém létě se u rostlin může objevit nepříjemná choroba padlí. Je to práškově bílá nebo našedlá houba objevující se na..
  • Strupovitost jádrovin – nemoc ovocných dřevin Strupovitost jádrovin se projevuje hnědočernými skvrnami na listech a plodech, případně i trhlinami a deformacemi. Účinná prevence proti strupovitosti: Pěstování odrůd rezistentních proti této chorobě. Řezem udržovat korunu stromu světlé a vzdušné, aby po dešti rychleji osychala. Týden před podzimním opadem listí se doporučuje postříkat koruny stromů 5 až 7%..