Využití původních rostlin a odrůd v zahradním designu



Využití původních rostlin a odrůd v zahradním designu je stále populárnější a to s dobrým důvodem. Tyto rostliny jsou již adaptovány na místní podmínky, což znamená, že mají větší šanci na přežití a úspěch v zahradě. Navíc podporují biodiverzitu a mohou být důležitou součástí ekosystému.

Proč využívat původní rostliny

Původní rostliny a odrůdy se také často snadněji udržují, protože nevyžadují tolik péče a chemikálií jako exotické druhy. Výběr původních rostlin také pomáhá minimalizovat vlivy na životní prostředí, například šíření invazních druhů, které mohou mít negativní dopad na místní ekosystémy.

Využití původních rostlin a odrůd v zahradním designu

Využití původních rostlin a odrůd v zahradním designu

Výběr původních rostlin může být také inspirativní pro designérské řešení zahrady. Tyto rostliny se přirozeně prolínají s okolní krajinou a mohou vytvářet krásné textury a kontrasty. Pokud chcete využít původní rostliny a odrůdy ve vaší zahradě, můžete se poradit s místními zahradníky nebo se vydat na výlet do okolí a najít inspiraci v místní přírodě.

Využití v zahradním designu

V zahradním designu lze využít původní rostliny a odrůdy na různé způsoby. Například mohou být použity jako okrasné stromy, keře, trvalky a byliny. Původní rostliny také mohou být výborným zdrojem potravy pro místní fauna a mohou sloužit jako domov pro místní druhy zvířat.






  • Říjen v okrasné zahradě Práce v okrasné zahradě v říjnu Říjen je nejvhodnějším měsícem pro vysazování živých plotů, které nás ochrání nejen před zvědavými pohledy, ale také zmírní případné nápory větru. Ke konci října je třeba na zimu připravit i růže. Letorosty těchto růží zkrátíme na polovinu. V druhé polovině října naposledy posekejte trávník, aby..
  • Petúnie – oblíbené balkonové květiny Petúnie patří k našim nejoblíbenějším letničkám. Pocházejí z Jižní Ameriky, dobře odolávají našim klimatickým podmínkám. Tuto letničku je možné koupit pod názvy Surfinie, Superpetunie, Million Bells, Petitunie, Calibrachoa, atd. Druhy petúnií Surfinie jsou převislé, bujně rostoucí a bohatě kvetoucí petúnie. Conchitas jsou drobnokvěté petúnie, které odolávají větru, dešti i nízkým jarním teplotám...
  • Hlaváček jarní – Adonis vernalis Pěstování hlaváčku jarního Hlaváček jarní patří mezi posly jara na našich zahradách. Má žlutozelené kvítky, které rozkvétají hlavně v dubnu. Hlaváček jarní je plně mrazuvzdorný, nejlépe se mu daří v polostínu a ve vlhké půdě. Rozmnožuje se semeny koncem léta nebo po odkvětu dělením trsů. Podobné články: Pěstujeme okrasný česnek Třešeň pilovitá,..
  • Balkonové květiny v březnu Balkonové květiny v březnu Truhlíky a květináče s okrasnými druhy trav můžeme na jaře seříznout. Seřezáváme, až jakmile se objeví nové výhonky. Loňská stébla seřízneme přibližně na výšku dlaně od země. Do truhlíku můžeme zasadit první jarní květy – sněženky a krokusy, které můžeme ještě v zimě koupit v květinářství...