Co je to permakultura



Permakultura je inovativní a udržitelný přístup, který se zabývá vytvářením ekosystémů, které jsou stabilní, odolné a harmonicky propojené s přírodou. Tento koncept byl vyvinut v 70. letech a kombinuje principy zemědělství, architektury, ekologie a sociálního designu.

Cílem permakultury je vytvářet udržitelné lidské obydlí, zemědělství a komunity, které nejenže minimalizují negativní dopady na životní prostředí, ale také aktivně přispívají k jeho obnově.

Co je to permakultura

Co je to permakultura

Hlavní cíle permakultury

Permakultura se zakládá na třech základních etických principech: starat se o planetu, starat se o lidi a spravedlivé sdílení. Těmito principy se snaží dosáhnout vyváženého vztahu mezi lidskou společností a přírodou, který je trvalý a respektuje biologickou rozmanitost a ekologické procesy.

Využití permakultury

Permakultura se využívá ve více oblastech, včetně zemědělství, zahradničení, architektury, obnovy krajiny, vodního hospodářství, energetiky a městského plánování. Jejím hlavním cílem je navrhnout systémy, které minimalizují spotřebu energie, vody a dalších zdrojů, zatímco zvyšují produkci a resilienci ekosystémů.






  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Špenát zelný Špenát zelný patří mezi listovou zeleninu. Má vysoký obsah karotenu a také kyseliny šťavelové, kvůli které je nutné do pokrmu přidání mléka pro neutralizaci. Špenát není vhodný pro osoby trpící tvorbou oxalátových kamenů. Pěstování špenátu Špenát sejeme do řádků 15 až 20 cm vzdálených od sebe. Pro podzimní sklizeň sejeme..
  • Pěstování papriky Paprika patří k teplomilné zelenině. Sázíme ji do chráněných oblastí. Má ráda slunečnou polohu a záhřevnou půdu. Sazenice papriky vysazujeme do sponu cca 70 x 40 cm. Záhon může být potažený černou netkanou textilií. U paprik postranní výhony nevyštipujeme jako u rajčat, ale necháváme je růst. Papriku pravidelně zaléváme ke kořenům...
  • Jak pěstovat okurky Okurky vysazujeme ve vzdálenosti 20 cm, 2 až 3 naklíčená semena do jednoho hnízda. Používáme odrůdy odolné proti plísni okurkové. Místo se semeny přikryjeme bílou netkanou textilií, kterou odděláme, až rostliny vytvoří první pravý lístek. Také můžeme záhon přikrýt černou netkanou textilií, udělat otvory a sazenice vysázet na tuto fólii...