Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy
Zmrzlé ovoce na stromech
Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně.
Listy kapradí
Proti tvorbě hnilobných procesů a uskladnění ovoce a zeleniny jsou účinné listy kapradí. Poslouží nám k vystýlání sklepních polic. Opatříme si hasivku orličí, kterou vysadíme v zahrádce a pak ji použijeme. Mezi vrstvu kapradí a ovoce či uloženou zeleninu ale vkládáme hedvábný papír – šťáva z kapradí je totiž jedovatá, nesmí se k uskladňovaným plodům dostat. Také dáme pozor, abychom nepoužili k výstelce ty kapraďové výhony, na nichž se již tvoří výtrusy.
- Hniloba u révy vinné Octová hniloba Octová hniloba se během zrání hroznů vinné révy objevuje téměř u všech révových keřů. Ať už jsou pěstovány ve velkém nebo v malém na našich zahradách. Přímá ochrana před touto hnilobou neexistuje. Původcem octové hniloby jsou mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují na hroznech. Jak poznáme napadení touto chorobou? U..
- Tipy pro pěstování vinné révy U vinné révy vylamujte fazochy (předčasné výhony) nebo je zkracujte na 2 až 5 listů. Záleží na tom, zdali je kordon vinné révy dobře zavětvený nebo ne. V mnoha případech je třeba trochu listoví, aby kordon získal zapojený vzhled. Odřízněte proto pouze naprosto přebytečné výhony. Vyvazování výhonů Vyvazujte a upravujte výhony..
- Praktické rady pro uskladnění ovoce a zeleniny Jak skladovat ovoce a zeleninu Ovoce a zeleninu nikdy neskladujeme ve stejném prostoru. Mohlo by dojít k tomu, že některé druhy nežádoucím způsobem ovlivní chuť a vůni druhů jiných. Jestliže jsme uložili společně např. jablka a brambory, může se zvýšit klíčivost brambor. Brzy opadané ovoce Ovoce, které příliš brzy opadá..
- Zimní úklid v ovocné zahradě Zahradu je třeba na zimu připravit. Ovocná zahrada Z kmenů stromů odstraníme lapací pásy z vlnité lepenky, do nichž se uschovali různí škůdci. Lapací pásy spálíme. Z větví ovocných stromů odstraníme mumifikované plody, které by byly zdrojem moniliové hniloby v příštím roce. Z lapačů vos vylijeme tekutinu a uschováme je..