Rychlení mečíků



Kdy začít rychlit mečíky?

Mečíky můžeme rychlit od března vysazením do kelímků. Mečíky vykvétají cca za 80 až 100 dnů od výsadby. Velké hlízy s obvodem nad 12 cm, sázíme do vysokých kelímků do hloubky alespoň 10 cm. Zasadíme-li je mělko, rostlina se bude vyvracet. Zalejeme a dáme do tepla cca 15°C na světlo.

Sázení mečíků na záhon

Na venkovní záhon můžeme mečíky vysazovat již od konce dubna. Mečíky vykvétají cca za 80 až 100 dnů od výsadby. Velké hlízy s obvodem nad 12 cm, sázíme do hloubky alespoň 10 cm. Zasadíme-li je mělko, rostlina se bude vyvracet. U ostatních hlíz by hloubka měla být nejméně 8 cm. Při výsadbě můžeme přidat oporu proti vyvracení.

Mečíky vysazujeme na stejné stanoviště v intervalu 4 let. Mají rády slunce a propustnou půdu. Ve vlhké půdě podléhají mečíky houbovým chorobám.

Mečíky, pěstování mečíků

Mečíky, pěstování mečíků







  • Pěstování sasanek Kdy sázíme sasanky? Hlízky ušlechtilých kultivarů sasanek sázíme od března do června. Než je vysadíme, je třeba hlízky namočit na dvacet čtyři hodin do vlažné vody. Hloubka výsadby je přibližně 5 cm. Naše původní druhy sasanek odolávají zimě velmi dobře. Horší je to s jejich exotickými sestřičkami. Ty pocházejí z oblastí teplejších..
  • Rozmnožování hvězdníku Množení hvězdníků semeny nebo dceřinými cibulkami Množení hvězdníků semeny je příliš složité. Snadněji je množíme dceřinými cibulkami starších rostlin. Nezískáme sice velké množství rostlin, ale při amatérském pěstování pro radost nám to bohatě stačí. Tyto malé cibulky pěstujeme bez období odpočinku dva až tři roky a potom postupujeme tak, jak..
  • Hlíznatá květina boubelka (Alstroemerie) Boubelky (Alstroemerie) jsou hlíznaté květiny, které pochází z Jižní Ameriky. Dříve se jim říkalo lilie Inků. Patří k velmi atraktivním a dekorativním květinám. Mimo skleníkových druhů existují i boubelky určené pro výsadbu na venkovní záhon. Tyto květiny jsou určené k řezu, ve váze vydrží až 3 týdny. Jak kvetou Alstroemerie? Alstroemerie mají zlaté,..
  • Ladoňky – Scilla Ladoňky – drobné cibuloviny Ladoňky patří mezi oblíbené drobné cibuloviny. Kvetou většinou modře, řidčeji i bíle nebo růžově. Zpravidla již počátkem března kvete ladoňka Miščenkova. Její světlemodré kvítky mají uprostřed každého plátku tmavší proužek. O něco později kvete ladoňka nicí, která má zářivě modré kvítky. Jak pěstovat ladoňku Snadno se..