Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění
Choroby a škůdci ořechů
Bakteriální a houbovou skvrnitostí listů trpí ořešák za vlhkého a teplého počasí. Pro lísku je vážným škůdcem nosatec lískový, jehož larvy vyžírají oříšky.
Sklizeň a uskladnění ořechů
Vlašské ořechy dozrávají v září, kdy zelený obal plodů puká a ořechy samovolně vypadávají na zem. Ručně je sbíráme a sušíme, převracíme a kontrolujeme. Ukládáme je ve vzdušných pytlích v suché a chladné místnosti.
Lískové ořechy zrají během září. Sbíráme je ze země nebo češeme z keřů. Pak sušíme a uskladňujeme stejně jako u vlašských ořechů.
- K čemu slouží bílý nátěr na stromech? Bílý nátěr na stromech, často označovaný jako „bělení stromů“, je tradiční metoda péče o stromy, která má několik užitečných funkcí. Přestože se zdá být estetickým prvkem, je také účinným nástrojem pro ochranu stromů před různými vnějšími vlivy. Ochrana před sluncem a mrazem Bílý nátěr funguje jako ochrana před přehřátím stromu..
- Jak bojovat proti krtkům, hrabošům, mšicím a mravencům bez chemie Hraboši Česnekem můžeme zcela úspěšně bojovat proti hrabošům. Stačí jej vysadit do kruhu kolem stromů a milí hraboši ponechají kořenový systém stromů v uctivé vzdálenosti. Hraboši totiž nesnášejí česnekovou vůni. Mšice Máme-li keře silně napadené mšicemi, pomůže koupel, ovšem krátká, v 55 °C teplé vodě. Postižené konce letorostů nebo větví namočíme pokud..
- Bylinky, které odpuzují škůdce a choroby v zahradě Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky. Řebčík císařský odpuzuje česnekovým zápachem svých cibulí hraboše. Česnek se má vysadit kdekoliv na zahradě mezi rostlinami, jimž hrozí padlí nebo rzi. Lichořeřišnice vysazujeme pod korunami ovocných stromů, kde..
- Pravidla chemické ochrany rostlin Při práci vždy používáme ochranný oblek a pomůcky, jako např. gumové rukavice, plášť, holínky, pokrývku hlavy z nepromokavého materiálu, šátek na krk, ochranné brýle nebo obličejový štít z plexiskla. Postřik připravujeme na volném prostranství, ne v uzavřené místnosti, aby nedošlo k nadýchání nebezpečných toxických výparů. Připravujeme jen takové množství, které ten den, nejvýše následující..