Americké padlí angreštové – nemoci ovocných dřevin



Americké padlí angreštové se nejvíce vyskytuje při vyšší vzdušné vlhkosti a vyšších teplotách. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky. Růst výhonů se zastaví a plody jsou znehodnoceny. Proti této chorobě je vhodný včasný chemický postřik.

Účinná prevence proti americkému padlí angreštů:

  • Pěstování odolnějších odrůd na nezastíněném vzdušném stanovišti.
  • Nepřehnojovat rostliny dusíkem. Při jarním řezu odstranit všechny konce výhonů, protože jsou často napadeny chorobou.

Angrešt

Angrešt







  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 4 Háďátko Příznaky: háďátka nepatří k typickým škůdcům pokojových květin. Pokud ale rostlina náhle uhyne bez zjevného důvodu, vyjmeme ji z květináče. Jsou-li na kořenech korkovité nádorky, mohou být způsobeny kořenovým háďátkem. Co dělat: rostlinu musíme ihned zničit, její zbytky nesmíme dávat ani do kompostu. Kořenová háďátka se přenášejí zamořenými zeminami a nemocnými..
  • Jak rozdělujeme zahradní postřiky Zahradní postřiky rozdělujeme podle toho, k jakému účelu mají sloužit. Souhrnně jsou postřiky nazývány jako pesticidy. Rozdělení zahradních postřiků: Herbicidy – určené k hubení plevelů Fungicidy – postřiky určené k ochraně před houbovými chorobami Insekticidy – postřik proti hmyzu Rodenticidy – jsou určené k hubení hlodavců Molluskocidy – určené k hubení slimáků Akarycidy – jsou..
  • Nejčastější nemoci muškátů Virus žluté skvrnitosti – způsobuje skvrnitost, deformace a zasychání listů. Napadené rostliny nelze vyléčit, je nutné je zlikvidovat, aby se choroba nešířila dál. Tuto chorobu přenáší mšice a jiný savý hmyz. Bakterie Xanthomonas – způsobuje skvrnitost a hnilobu starších listů. Lodyhy v místě infekce hnědnou a zahnívají. Rez muškátová – vytváří..
  • Bělásek zelný – škůdce Škůdce košťálovin Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen..