Vegetační klid u klívií, kamélií a kaktusů



Klívie

Klívie od konce podzimu potřebuje teplotu do 10°C, zálivku jen velmi omezenou (aby neuvadaly listy) a žádné hnojení. Jakmile u klívie vyraší květ a dosáhne alespoň deseticentimetrové výšky, začneme opět zalévat. Odměnou je záplava květů, které se po chladném přezimování odmění.

Podobně jako klívie, jsou na tom i další pokojové květiny: kolopejka, mučenka, pokojový jasmín nebo gardénie.

 

Kamélie

Kamélie na zimu ji přeneseme do chladné místnosti, např. na nevytápěnou světlou chodbu. Brzy z jara se kamélie odmění poupaty. S květinou nesmíme hýbat, ani ji otáčet, jinak poupata opadají! Zaléváme mírně a často rosíme listy.

Kaktusy

Kaktusy potřebují několik měsíců zimního spánku. Spát by měly až do března na světlém místě, při teplotě mezi 5 až 10°C. Na začátku jara je přeneste na jejich stanoviště a počkejte, až se probudí, tj. vyhladí se, napnou a nasadí poupata. Pak teprve začneme s pravidelnou zálivkou.

Klívie, zimní spánek u pokojových květin

Klívie, zimní spánek u pokojových květin







  • Základní druhy cínií Druhy cínií Jiřinkokvěté jsou vysoké až 90 cm, úbory mají šířku 10 až 15 cm, jazykovité květy jsou miskovitě prohnuté. Kalifornské obří jsou rovněž vysoké necelý metr a také úbory dosahují šířky až 15 cm. Jazykovité květy jsou střechovitě uspořádané, mírně vyklenuté. Obří kaktusovité cínie jsou vysoké asi 80 cm,..
  • Pěstování jiřin na zahradě Jiřiny jsou květiny, které oplývají velmi širokou škálou barev, velikostí a tvarů svých květin. Pochází z hornatých částí Mexika a okolních států Ameriky. Do Evropy se dostaly až koncem 18. století. Začátkem 19. století byly již vystavovány na nejrůznějších květinových výstavách a byly středem pozornosti. Kde pěstujeme jiřiny Jiřiny se původně..
  • Yzop lékařský Pěstování yzopu lékařského Yzop lékařský je trvalka, kterou do Evropy přinesli benediktinští mniši. Yzop potřebuje ke zdárnému růstu slunce a propustnou, nepodmáčenou půdu. Má drobné listy a výraznou kořenitou vůni. Květy yzopu jsou modrofialové nebo také bílé a růžové. Použití yzopu Listy yzopu přidáváme do tučných masitých jídel, do rybích..
  • Prach na pokojových květinách Jemný prach se u pokojových květin usazuje v pórech listů a znesnadňuje rostlinám dýchání. Květinám s velkými listy, jako jsou fíkusy, filodendrony nebo dieffenbachie, proto občas otřeme listy z obou stran jemným hadříkem. U drobnolistých rostlin je to složitější, zejména u druhů, které mají jemné chloupky, jako např. africké fialky. Můžeme je buďto..