Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování
Pěstování rozmarýnu
Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože.
Sběr rozmarýnu
Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem.
Použití v kuchyni
Rozmarýn je oblíbeným kořením labužníků. Používá se na pizzu, těstoviny, divočinu, jehněčí, drůbež i ryby.
Léčivé účinky rozmarýnu
Koupele pomáhají při problémech s krevním oběhem a revmatem. Čaj prospívá dobré náladě a trávení.
- Jak na jarní únavu Příčinou jarní únavy je méně slunečního svitu v zimním období a tím i méně vitamínu D. Dále pak kratší pobyt na čerstvém vzduchu, méně pohybu a přejídání. Vliv může mít i změna zimního času na letní. Jarní únava se projevuje snadnou a rychlou unavitelností až vyčerpáním. K návratu k normálu pomáhá správná životospráva,..
- Koření v kuchyni – kmín Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru. Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice. Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a..
- Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
- Jak pěstovat šalvěj lékařskou Při pěstování šalvěje lékařské je dobré vědět, že je velmi citlivá na zamokřenou půdu s vysokou hladinou spodní vody a že nesnáší kyselou půdní reakci. Na jakost půdy nemá žádné zvláštní nároky. Půda pro výsadbu šalvěje musí být zpracována do velké hloubky a nesmí obsahovat čerstvý hnůj. Šalvěj můžete pěstovat i..