Bez černý



Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva.

Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy s vysokými a pravidelnými výnosy.

Bez černý

Bez černý

Vitamíny v bezu

Bez je zvláštní tím, že působením stabilizačních tříslovin u něj zůstane zachována většina vitamínů i po konzervaci. Bezinky obsahují karoten, vitamín B1, B2, B6, C, niacin. Významný je i obsah draslíku, vápníku a fosforu.

Pěstování bezu černého

Bez černý potřebuje k normálnímu růstu dobrou půdu, optimálně zásobenou vodou a živinami. Bez nemá žádné zvláštní nároky na podnebí. Pro jeho pěstování můžeme využít i mrazové kotliny, protože není choulostivý vůči zimním třeskutým mrazům, časným podzimním ani pozdním jarním mrazíkům. Pokud jej přihnojíme po odkvětu dusíkem, odvděčí se v příštích letech vysokými výnosy. Dusík podporuje růst nových výhonů.

Řezání bezu černého

Bez černý je vhodné pěstovat jako strom a metr vysokým kmínkem. Při zapěstování korunky při výsadbě seřezáváme výhony na 2 pupeny. Při výchovném řezu zároveň také odstraňujeme výhony, které vyrůstají z kmene a ze země. V koruně ponecháme 6 až 7 mohutných, vzpřímeně postavených výhonů. Pod tíhou nasazené úrody se budou naklánět směrem ven a na nejvýše postavených bodech větví vyženou nové výhony. Později odplozené dřevo odstraníme až u těchto nových větví.






  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Bylinky proti chorobám a škůdcům Odvar z přesličky rolní proti houbovým chorobám Jako účinná prevence houbových chorob se používá odvar z přesličky rolní. 1 kg čerstvých nebo 10 dkg sušených rostlin máčíme 24 hodin v 10 litrech vody. Pak je 0,5 hodiny povaříme, přefiltrujeme a necháme zchladnout. Od jara do léta za příznivého počasí tímto odvarem, zředěným..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Okrasné dřeviny na podzim – ozdobné..