Bez černý



Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva.

Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy s vysokými a pravidelnými výnosy.

Bez černý

Bez černý

Vitamíny v bezu

Bez je zvláštní tím, že působením stabilizačních tříslovin u něj zůstane zachována většina vitamínů i po konzervaci. Bezinky obsahují karoten, vitamín B1, B2, B6, C, niacin. Významný je i obsah draslíku, vápníku a fosforu.

Pěstování bezu černého

Bez černý potřebuje k normálnímu růstu dobrou půdu, optimálně zásobenou vodou a živinami. Bez nemá žádné zvláštní nároky na podnebí. Pro jeho pěstování můžeme využít i mrazové kotliny, protože není choulostivý vůči zimním třeskutým mrazům, časným podzimním ani pozdním jarním mrazíkům. Pokud jej přihnojíme po odkvětu dusíkem, odvděčí se v příštích letech vysokými výnosy. Dusík podporuje růst nových výhonů.

Řezání bezu černého

Bez černý je vhodné pěstovat jako strom a metr vysokým kmínkem. Při zapěstování korunky při výsadbě seřezáváme výhony na 2 pupeny. Při výchovném řezu zároveň také odstraňujeme výhony, které vyrůstají z kmene a ze země. V koruně ponecháme 6 až 7 mohutných, vzpřímeně postavených výhonů. Pod tíhou nasazené úrody se budou naklánět směrem ven a na nejvýše postavených bodech větví vyženou nové výhony. Později odplozené dřevo odstraníme až u těchto nových větví.






  • Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých rostlin pro synergetické výhody. Kombinace zeleniny s bylinkami a kořením v zahradě může nejen obohatit vaše pokrmy o nové chutě, ale také přinést užitek pro růst a ochranu rostlin. V..
  • Řebříček obecný (Achillea millefolium) Řebříček je vytrvalá bylina vysoká až 60 cm. Květy jsou v úborech bílé až narůžovělé. Koření mělce. Předmětem sběru je kvetoucí nať nebo jen květ. Silněji působí příbuzný řebříček bertrám, který se od řebříčku obecného liší mohutnějšími květy a nedělenými listy. Po třezalce patří řebříček nejvíce používaným léčivým drogám. Použití řebříčku..
  • Koření v kuchyni – šafrán Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak. Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích. Použití šafránu Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..