Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)
Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých a je celosvětově rozšířená. Můžeme ji znát také pod názvem smetanka.
Nejlépe se jí daří v mírném pásu severní polokoule, ale vyskytuje se také na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe nebo ve vlhkých tropech Oceánie.
Pampeliška je velice nenáročná rostlina, k růstu ji stačí i nekvalitní půda. Dokáže růst i na velmi malém kousku půdy nebo písku, dobře se uchytí i na exponovaných místech. Snadno se množí.
Léčivá rostlina
Je to všestranně využitelná léčivá a také medonosná rostlina. Účinnými látkami jsou především hořčiny a třísloviny. Obsahuje také širokou škálu vitamínů a minerálních látek. Působí příznivě na choroby žlučníku a jater, netoxikuje organismus, pomáhá při jarní únavě a poruchách metabolismu, kožních problémech nebo při cukrovce. Využitelná je celá rostlina – z kořenů a listů se připravuje léčivý čaj, listy se přidávají do jarních salátů, z květenství lze připravit med nebo víno. Z pampelišek se také vyrábí přírodní kosmetika, která je velmi šetrná a nezpůsobuje žádné alergie. Lihový výtažek z pampelišky má protizánětlivé účinky. Pozor! – květy, listy a kořeny sbíráme pouze v ekologicky čistém prostředí.
Pampeliškový med
Na pampeliškový med budeme potřebovat 220 květů pampelišek, 1 citron, 1 kg cukru a ¼ lžičky kyseliny citronové. Květy propláchneme ve studené vodě, přidáme plátky citronu a kyselinu citronovou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme 15 minut. Necháme vyluhovat do druhého dne. Pak přecedíme přes plátýnko a smícháme s cukrem. Vaříme 60 až 90 minut do zahoustnutí.
Horký med přelijeme do vyvařených sklenic a po uzavření otočíme dnem vzhůru.
- Problémy při pěstování petržele v zahradě nebo v pařeništi Petržel je ceněná bylina, která se hojně využívá v kuchyni pro svou charakteristickou chuť a vůni. Stejně jako u každé plodiny mohou i u pěstování petržele nastat různé problémy, které je třeba řešit. Pomalé klíčení semínek Petržel je známá pomalým klíčením, což může být frustrující pro zahrádkáře, kteří chtějí rychlé..
- Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) Šišák bajkalský je vytrvalá rostlina s přímým stonkem. Je vysoká cca 50 cm. Má hluchavkovité květy modrofialové barvy. V našich podmínkách ji lze pěstovat velmi dobře. Podle výzkumu má šišák bajkalský největší množství antioxidantů, zejména vlivem většího množství obsažených flavonoidů. Jak pěstovat šišák bajkalský Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) lze pěstovat v..
- Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..
- Koření v kuchyni – šafrán Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak. Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích. Použití šafránu Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí..