Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)



Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých a je celosvětově rozšířená. Můžeme ji znát také pod názvem smetanka.

Nejlépe se jí daří v mírném pásu severní polokoule, ale vyskytuje se také na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe nebo ve vlhkých tropech Oceánie.

Pampeliška je velice nenáročná rostlina, k růstu ji stačí i nekvalitní půda. Dokáže růst i na velmi malém kousku půdy nebo písku, dobře se uchytí i na exponovaných místech. Snadno se množí.

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

Léčivá rostlina

Je to všestranně využitelná léčivá a také medonosná rostlina. Účinnými látkami jsou především hořčiny a třísloviny. Obsahuje také širokou škálu vitamínů a minerálních látek. Působí příznivě na choroby žlučníku a jater, netoxikuje organismus, pomáhá při jarní únavě a poruchách metabolismu, kožních problémech nebo při cukrovce. Využitelná je celá rostlina – z kořenů a listů se připravuje léčivý čaj, listy se přidávají do jarních salátů, z květenství lze připravit med nebo víno. Z pampelišek se také vyrábí přírodní kosmetika, která je velmi šetrná a nezpůsobuje žádné alergie. Lihový výtažek z pampelišky má protizánětlivé účinky. Pozor! – květy, listy a kořeny sbíráme pouze v ekologicky čistém prostředí.

Pampeliškový med

Na pampeliškový med budeme potřebovat 220 květů pampelišek, 1 citron, 1 kg cukru a ¼ lžičky kyseliny citronové. Květy propláchneme ve studené vodě, přidáme plátky citronu a kyselinu citronovou, zalijeme 1 litrem vody a vaříme 15 minut. Necháme vyluhovat do druhého dne. Pak přecedíme přes plátýnko a smícháme s cukrem. Vaříme 60 až 90 minut do zahoustnutí.

Horký med přelijeme do vyvařených sklenic a po uzavření otočíme dnem vzhůru.






  • Libeček lékařský (Levisticum officinale) Libeček lékařský je známá mohutná trvalka pocházející z jižní Evropy. Květy jsou drobné, žlutozelené, v okolíku složené z četných okolíčků. Celá rostlina silnou vůní připomíná polévkové koření maggi, proto se jí říká „maggi kořen“. Použití libečku lékařského Používá se oddenek, nať, ale i semena. Droga působí močopudně, podporuje vylučování nežádoucích solí a kyseliny..
  • Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni Použití bobkového listu Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům. Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Třezalka (Hypericum perfoliatum) Pěstování třezalky Tuto léčivku běžně rostoucí v naší přírodě najdeme na chudých lučních půdách a mezích. Odtud si ji můžeme snadno přesadit do zahrádky. Na pěstování je třezalka zcela nenáročná. Sběr třezalky V době kvetení třezalky, sbíráme listy a vrcholy s květy na sušení, nejlépe hned po ránu. Léčivé účinky třezalky Třezalkový čaj..