Vánoční hvězda – Poinsécie



Vánoční hvězda je velmi populární rostlina. Nejzajímavější nejsou její květy, ale barevné horní listy. Listy jsou nejčastěji sytě červené, ale můžou být i růžové, krémové nebo bílé.

Několik tipů pro správné pěstování vánoční hvězdy:

  • Než vánoční hvězdu koupíte, je dobré ji pořádně prohlédnout a zjistit, zda je hustě olistěná a má uprostřed listů barevné kvítky.
  • Vánoční hvězda nemá ráda chlad, proto ji ihned po nákupu přeneseme co nejrychleji domů.
  • Vánoční hvězdu umístíme na světlé a teplé stanoviště bez přímého slunečního světla, teplota v místnosti by měla být 15 až 20 °C.
  • Zaléváme odstátou vodou, která má pokojovou teplotu. Voda nesmí stát v květináči ani v misce. Přebytečnou vodu slijeme, aby neuvadaly listy a nezačaly opadávat.
  • Vánoční hvězdu nestavíme do blízkosti ovoce nebo zeleniny, listy pak rychleji blednou.
  • Vhodně vybraný květináč dá vánoční hvězdě vyniknout. Volíme takový, aby barevně ladil s listy.

Vánoční hvězda, tipy na pěstování

Vánoční hvězda, tipy na pěstování

 







  • Okrasné mučenky Pěstování mučenky Mučenka je popínavá liána, která se přichytává opory pomocí ovíjivých úponků. Úponky jsou dlouhé až 40 cm a u některých druhů i zdobné. Mučenky vytvářejí dlanitě laločnaté nebo jednoduché listy, které jsou vytrvalé. Od jara do podzimu umístíme mučenku na plně oslněné stanoviště. Tato rostlina je původem z tropů,..
  • Jak vypěstovat kávovník (Coffea arabica) Kávovník pochází z Etiopie, později se dostal do Jižní Ameriky, kde se dodnes produkuje nejvíce kávy. Pěstování kávovníku Kávovník můžeme v našich podmínkách pěstovat jako pokojovou rostlinu na okenním parapetu. K vypěstování mladé rostlinky potřebujeme čerstvá nepražená zrna, která lze zakoupit. Zrna vyklíčí při teplotě 20 °C až 25 °C, pro růst rostlinek..
  • Neoregélie – broméliovitá rostlina Jak kvete neoregélie Neoregélie pochází z deštných pralesů Brazílie a patří k broméliovitým květinám. V době květu se střed růžice zabarvuje zářivě růžově nebo červeně. Intenzivní zbarvení je dáno podmínkami. Rostlina vyžaduje velmi světlé, pokud možno slunné stanoviště. Chráníme ji před letním úpalem. Pěstování neoregélie Neoregélie vyžaduje teplo a vlhčí vzduch. Během vegetačního..
  • Hypoestes fyllostachia – barevná ozdoba bytu Tato pokojová květina patří mezi ozdoby interiéru, i když nekvete. Je krásná svými listy. Hypoestes fyllostachia je drobná pokojová rostlina, která pochází z Madagaskaru. Má tmavozelené listy, které jsou ještě jakoby postříkané jinou barvou. Původní druh má také skvrnité listy, ale pečlivým výběrem byly získány zvlášť pěkně vybarvené kultivary se skvrnami..