Máta a její škůdci



Škůdce máty – mandelinka mátová

Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy. Tento brouk má dvě generace ročně.

Ochrana proti mandelince mátové

Likvidujeme ručním sběrem. U léčivých rostlin se chemická ochrana nepoužívá.

Mandelinka mátová - škůdce máty

Mandelinka mátová – škůdce máty






  • Choroby a škůdci plaménků (clematisů) Plaménky jsou velmi oblíbené popínavé rostliny vhodné k vysazování k pergolám nebo zdem. Nemají žádné zvláštní nároky, a proto jejich pěstování zvládne každý. Jaké choroby a škůdci nám můžou překazit naši snahu? Vadnutí plaménků Vadnutí plaménků je způsobené houbovou chorobou. Napadení se projevuje tak, že výhony plaménku celé uvadnou a..
  • Plíseň šedá u rostlin Plíseň šedá je houbová choroba, která působí nejvíce škody ve vlhké sezóně. Plíseň obvykle napadá nejdříve mrtvé nebo poškozené části rostlin, ovšem velmi brzy se rozšíří i na zbytek rostliny. Co udělat s napadenými rostlinami Na listech se objevuje šedý chmýřitý povlak a u mnoha letniček (např. petúnie, cínie) a..
  • Jak se bránit padlí na rostlinách Klimatické výkyvy můžou vážně ohrozit jak okrasnou, tak užitkovou zahradu. Velké sucho nebo naopak velké vlhko ničí nejen vegetaci, ale extrémní počasí napomáhá šíření určitých druhů nemocí a škůdců. V horkém suchém létě se u rostlin může objevit nepříjemná choroba padlí. Je to práškově bílá nebo našedlá houba objevující se na..
  • Jak se brání příroda proti chorobám a škůdcům? Příroda se umí proti škůdcům a chorobám bránit sama. Používá k tomu různé způsoby biologické ochrany, které bychom měli cílevědomě podporovat a nenarušovat tento přirozený proces neuváženou chemickou ochranou. Především pečujeme o užitečné ptactvo. Instalujeme v zahradách ptačí budky a v zimním období ptáky krmíme. Vysazujeme do zahrady keře, které umožní ptákům zakládání..