Bylinky, které odpuzují škůdce a choroby v zahradě



Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky.

Řebčík císařský odpuzuje česnekovým zápachem svých cibulí hraboše.

Česnek se má vysadit kdekoliv na zahradě mezi rostlinami, jimž hrozí padlí nebo rzi.

Lichořeřišnice vysazujeme pod korunami ovocných stromů, kde odpuzují mšice.

Pelyněk může být preventivně vysazován proti rzi vejmutové mezi rybízovými keři.

Saturejka ochrání fazole před mšicí makovou a květilkami.

Levanduli vysazujeme k růžím, protože nevoní mšicím.

Měsíček a aksamitník odpuzují háďátka.

Levandule - bylinka

Levandule – bylinka






  • Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých rostlin pro synergetické výhody. Kombinace zeleniny s bylinkami a kořením v zahradě může nejen obohatit vaše pokrmy o nové chutě, ale také přinést užitek pro růst a ochranu rostlin. V..
  • Druhy bezu Bez černý (Sambucus nigra) Bez černý je keř vysoký několik metrů. Květenství malých běložlutých kvítků je ploché, známé jako kosmatice, které se tako konzumují smažené. Květ černého bezu má typickou a intenzivní vůni. Květy jsou považovány za všelék. Pomáhá při nachlazení a posiluje imunitu. Nálev z květů je vynikající, nejlépe působí..
  • Fenykl (Foeniculum vulgare) Pěstování fenyklu Fenykl vyséváme od dubna přímo na stanoviště s kyprou půdou a dostatkem živin, pro zdárné pěstování potřebuje optimální podmínky. Naroste až dva metry vysoká rostlina, která se bude další roky sama vysemeňovat. Sběr fenyklu Sbíráme semínka nebo čerstvé mladé listy. Použití v kuchyni Fenykl je oblíbeným kořením francouzské kuchyně, připomíná..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..