Bylinky, které odpuzují škůdce a choroby v zahradě



Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky.

Řebčík císařský odpuzuje česnekovým zápachem svých cibulí hraboše.

Česnek se má vysadit kdekoliv na zahradě mezi rostlinami, jimž hrozí padlí nebo rzi.

Lichořeřišnice vysazujeme pod korunami ovocných stromů, kde odpuzují mšice.

Pelyněk může být preventivně vysazován proti rzi vejmutové mezi rybízovými keři.

Saturejka ochrání fazole před mšicí makovou a květilkami.

Levanduli vysazujeme k růžím, protože nevoní mšicím.

Měsíček a aksamitník odpuzují háďátka.

Levandule - bylinka

Levandule – bylinka







  • Koření v kuchyni – kmín Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru. Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice. Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a..
  • Pěstování plicníku na zahradě Plicník je bylinka, která se nejčastěji vyskytuje v lesích, kde na jaře v trsech hojně kvete. Pěstovat ji můžeme i na zahradě v trávě nebo na vlhčích místech ve skalce. Plicníky mají rády vlhčí půdy s větším množstvím humusu. Dobře se jim daří v polostínu, nejlépe pod listnatými stromy a keři. Plicník kvete brzy na..
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana) Majoránce zahradní se daří nejlépe na záhřevných půdách s vysokým obsahem humusu a na výslunných stanovištích. Tipy pro pěstování majoránky Čerstvý chlévský hnůj majoránka nesnáší, proto ji pěstujeme až ve 2. trati. Na jílovitých půdách v deštivém létě majoránka většinou zajde. Na zastíněných stanovištích ztrácí hodně ze svých aromatických látek. Majoránka je..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..