Zelí dodá sílu



Vitamíny v zelí

Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám, které spolu s dalšími látkami mají na starosti také ochranu před nachlazením. Jedinou nevýhodou zelí je, že má vysoký obsah vlákniny, která může za těžkou stravitelnost. Proto je dobré zelí bohatě kombinovat s kmínem nebo jalovčinkami.

Kysané zelí

Kysané zelí pročišťuje tělo, má příznivý vliv na činnost žaludku a střev a také pomáhá při hubnutí. Aby bylo zachováno co nevíce blahodárných látek, mělo by být zelí pro konzumaci syrové nebo jen mírně prohřáté. Procesu, při kterém se z obyčejné hlávky zelí stane kysané, se říká mléčné kvašení. Při něm se škroby a cukry obsažené v zelných listech přeměňují v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje, ale hlavně mu dodává lahodnou vůni a příjemnou kyselou chuť.

Zelí, vitamíny

Zelí, vitamíny







  • Jak správně plánovat umístění plodin na záhonech Správné plánování umístění plodin na záhonech je klíčovým krokem k dosažení úspěšné a produktivní zahrádky. Každá rostlina má své specifické potřeby vzhledem k slunečnímu svitu, prostoru, vodě a sousedství s jinými plodinami. Rotace plodin Rotace plodin je důležitou strategií, která zabraňuje vyčerpání půdy a snižuje riziko výskytu škůdců a nemocí...
  • Jak přilákat do zahrady ještěrky Ještěrky jsou velmi užitečné a v zahradě je uvítá každý správný zahradník. Pokud je chcete přilákat, můžete vyzkoušet následující tipy. Jaké prostředí ještěrky vyhledávají Vytvořte pro ještěrky vhodné prostředí. Pro svůj život vyhledávají suchá a slunečná místa. Vytvořte jim ve své zahradě zákoutí s kamennými nebo dřevěnými hromadami, skalnatými oblastmi a..
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – LISTOPAD a PROSINEC Zeleninová zahrada v listopadu V průběhu listopadu vypustíme vodu ze zahradních nádrží, aby silnějšími mrazy neutrpěly škodu a nepopraskaly. Před nástupem silnějších mrazů musíme odstavit a vyprázdnit zahradní vodovody. Zejména ty, které nejsou zaizolovány a trubky vedou ve venkovních prostorách. Koncem listopadu poskytneme zimní krytí venkovnímu salátu. Přikrýváme chvojím, aby nemohlo..
  • Jaký je rozdíl mezi ředkvičkou a ředkví Společnými znaky pro ředkvičku a ředkev jsou štiplavá chuť, nízký obsah kalorií, přírodní antibiotikum a vysoký obsah vitamínu C. Ve stravování je využíváme jako rychlou svačinu nebo do salátů. Ředkvičky se využívají jako první jarní zelenina k detoxikaci organizmu po zimě. Ředkvička Ředkvička má většinou kulovitý tvar, velikost cca 3 cm..