Uložení zeleniny v zimě



Uložení zeleniny v pařeništi

pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby uskladněná zelenina nehnila a neplesnivěla.

Uložení zeleniny v zazimovací jámě

Zazimovací jámu použijeme, pokud nemáme k dispozici ani sklep, ani pařeniště. Zazimovací jámu vyhloubíme v místě, kde není vysoká hladina podzemní vody. Jáma má mít hloubku cca 1 metr. Uložíme do ní kořenovou zeleninu a košťáloviny i s kořenovými baly. Zazimovací jámu přikryjeme prkny, při velkých mrazech ještě balíky slámy nebo deskami polystyrénu.

Uložení zeleniny ve sklepě

Než uložíme zeleninu do sklepa, dobře jej vyvětráme a vydezinfikujeme, nejlépe zapálením sirných knotů. Také můžeme vybílit stěny a strop vápenným mlékem. Kořenovou zeleninu ve sklepě ukládáme do pyramid nebo hromad, případně je dáváme do beden s pískem nebo rašelinou. Zelné hlávky ukládáme do dřevěných polic nebo beden.

Při uskladnění zeleniny ve sklepě, musíme po celou dobu umožnit výměnu vzduchu, hlídat optimální teplotu a vzdušnou vlhkost. To nám umožňují větrací mřížky nebo okénka. Často větráme, v silných mrazech sklep uzavřeme. Optimální teplota ve sklepě by měla být 1 až 4 °C. Relativní vlhkost vzduchu by měla být asi 90%. Pokud máme nízkou vlhkost vzduchu, vyplatí se zeleninu dát do perforovaných polyetylénových sáčků, zelenina nevadne a zůstane déle svěží.

Uskladnění zeleniny na zimu

Uskladnění zeleniny na zimu







  • Srovnání kompostéru a kompostu Kompostér a klasický kompost Je rozdíl mezi kompostem vyrobeným v kompostéru a klasickém kompostu? Pokud se dodržují určité zásady, rozdíl není patrný. A jaké to jsou? Základem je umístění kompostu nebo kompostéru na vhodné místo. Mělo by být v polostínu pod stromem, ideálně pod ořechem, který stíní a látky z jeho listů navíc..
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – BŘEZEN Práce na zahradě v březnu Pro zalévání je nejvhodnější dešťová voda. Proto ji začneme již v březnu zachytávat do nádrží a sudů. Od poloviny března připravujeme na slunném místě záhony pod širým nebem, pokud možno chráněném před větrem, určené pro pěstování sazenic zeleniny. Během března musíme ze záhonů s jahodami odstranit všechny..
  • Zahradní nůžky Zahradní nůžky potřebujeme jak v okrasné zahradě, tak užitkové. Používají se v ovocných sadech, u zeleniny, bylinek, květin, stříhání keřů, atd. Ostří u zahradních nůžek Ostří zahradních nůžek musí být vyrobeno z nejlepší oceli, aby se netupilo a bylo stále velmi ostré. Nůžky nesmí vytvářet zhmožděné rány, ale čistý ostrý řez. Nezáleží přitom..
  • Kamčatská borůvka Pěstování kamčatské borůvky Kamčatská borůvka je keř vysoký 1,2 až 1,5 metrů, v dobrých podmínkách můžou dorůstat až do dvou metrů. Je nenáročná na kyselou půdu. Na rozdíl od kanadské borůvky roste všude. Plody kamčatské borůvky dozrávají již v květnu, zrají postupně celý měsíc. Je to první ovoce ze zahrady, minimálně 14..