Uložení zeleniny v zimě



Uložení zeleniny v pařeništi

pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby uskladněná zelenina nehnila a neplesnivěla.

Uložení zeleniny v zazimovací jámě

Zazimovací jámu použijeme, pokud nemáme k dispozici ani sklep, ani pařeniště. Zazimovací jámu vyhloubíme v místě, kde není vysoká hladina podzemní vody. Jáma má mít hloubku cca 1 metr. Uložíme do ní kořenovou zeleninu a košťáloviny i s kořenovými baly. Zazimovací jámu přikryjeme prkny, při velkých mrazech ještě balíky slámy nebo deskami polystyrénu.

Uložení zeleniny ve sklepě

Než uložíme zeleninu do sklepa, dobře jej vyvětráme a vydezinfikujeme, nejlépe zapálením sirných knotů. Také můžeme vybílit stěny a strop vápenným mlékem. Kořenovou zeleninu ve sklepě ukládáme do pyramid nebo hromad, případně je dáváme do beden s pískem nebo rašelinou. Zelné hlávky ukládáme do dřevěných polic nebo beden.

Při uskladnění zeleniny ve sklepě, musíme po celou dobu umožnit výměnu vzduchu, hlídat optimální teplotu a vzdušnou vlhkost. To nám umožňují větrací mřížky nebo okénka. Často větráme, v silných mrazech sklep uzavřeme. Optimální teplota ve sklepě by měla být 1 až 4 °C. Relativní vlhkost vzduchu by měla být asi 90%. Pokud máme nízkou vlhkost vzduchu, vyplatí se zeleninu dát do perforovaných polyetylénových sáčků, zelenina nevadne a zůstane déle svěží.

Uskladnění zeleniny na zimu

Uskladnění zeleniny na zimu







  • Jak vyrobit listovku Nejlépe se k výrobě listovky hodí shrabané listí z okrasné i užitkové zahrady, které je nejlepší. K čemu se hodí listovka Listovka se hodí jako substrát pro výsev a také k pěstování různých rostlin, většinou v kombinaci s jiným druhem zeminy. Výroba listovky Listí na podzim shrabeme a vložíme do kompostéru, který si můžeme také vyrobit..
  • Jak používáme organická hnojiva Pro správné používání organických hnojiv dodržujeme následující zásady: Dobře uleželý chlévský hnůj zarýváme do půdy počátkem podzimu, a to do hloubky 10 až 15 cm, aby jej půdní bakterie mohly přes zimu rozložit. Málo kvalitní slamnatý hnůj nejprve zkompostujeme se zemí a použijeme po roce, až uzraje. Kvalitní kompost postačí..
  • Ovocné stromy a zelené hnojení Sázení zeleného hnojení pod ovocné stromy Zelené hnojení můžeme praktikovat i pod ovocnými stromy. Zejména se v takovém prostředí uplatní peluška (hrách rolní), vikev, hořčice bílá, pohanka, svazenka, jetel plazivý – bílý, jílek mnohokvětý – italský, jílek jednoletý. Rostliny zaryjeme do půdy až na jaře, přes zimu totiž jejich porost ochraňuje..
  • Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy Zmrzlé ovoce na stromech Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně. Listy kapradí Proti..