Jarní košťálová zelenina



Z jarních košťálovin se v zahradách tradičně pěstují kedlubny, zelí, kapusta, brokolice a květák.

Nároky na půdu

Košťálová zelenina má na kvalitu půdy značné nároky. Nejlépe se jí daří na středně těžké, propustné, humusem a živinami bohaté půdě. Nejvyšší požadavky na živiny má květák, nejméně náročná je kapusta.

Vysazování košťálové zeleniny

K výsadbě použijeme sazenice předpěstované z výsevu semen koncem ledna až začátkem února. Nejlepší jsou hrnkované sazenice, dobrých výsledků lze dosáhnout i se sazenicemi přepichovanými do pařeniště, odkud je s dostatečně velkými kořenovými balíčky přesadíme přímo na pěstební záhon.

Doba a způsob výsadby košťálové zeleniny

Na záhony s pohnojenou a dobře prokypřenou půdou vysazujeme při vhodném počasí otužilé sazenice brokolice, květáku a zelí již začátkem dubna. Sazenice kapusty a kedlubny můžeme dávat ven od poloviny dubna. Kedlubny sázíme ve sponu 25×25 cm, ostatní druhy košťálové zeleniny 40×40 cm. Při smíšené výsadbě jednotlivé druhy na záhonu rozmístíme střídavě. Sazenice dobře zalijeme. Na ochranu proti poškození pozdními mrazíky a škůdci přikryjeme záhon netkanou textilií.

Kapusta hlávková

Kapusta hlávková

Sklízení košťálové zeleniny

Rané košťáloviny sklízíme ze záhonů od poloviny června do poloviny července ihned, jakmile dozrají do konzumní velikosti. Při opožděné sklizni hlávky zelí a kapusty praskají, růžice květáku se rozpadají, bulvy kedluben dřevnatí a ztrácení na chuti. U květáku je důležité na počátku vývoje růžic zalamovat nad nimi vnější listy, aby růžice zůstaly pevné a bílé. Brokolice po sklizni hlavní růžice ponecháme déle na záhonu, protože v paždí listů se jim až do podzimu vyvíjejí menší růžice.






  • Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..
  • Jak vypěstovat meloun Meloun je možné v našem podnebí pěstovat na venkovních záhonech jen v teplých oblastech na jihu. Nejlépe je mu ve skleníku. Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května nebo začátkem června. Neděláme kolem rostliny misky, aby mohla voda volně odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenových krčků. Meloun cukrový U melounu cukrového s menšími žlutými melouny se..
  • Jak pěstovat lilek jedlý Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku. Zalévání lilku Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby..