Praktické rady pro uskladnění ovoce a zeleniny



Jak skladovat ovoce a zeleninu

Ovoce a zeleninu nikdy neskladujeme ve stejném prostoru. Mohlo by dojít k tomu, že některé druhy nežádoucím způsobem ovlivní chuť a vůni druhů jiných. Jestliže jsme uložili společně např. jablka a brambory, může se zvýšit klíčivost brambor.

Brzy opadané ovoce

Ovoce, které příliš brzy opadá a nedá se zužitkovat, sebereme a zakopeme nejméně do hloubky jednoho metru. Takovým způsobem zaručeně zničíme všechna vajíčka škůdců, která se pravděpodobně ve spadlých plodech vyskytovala.

Opadané ovoce

Opadané ovoce






  • Péče o staré a přestárlé ovocné stromy Staré ovocné stromy mohou poskytovat bohatou úrodu a příjemný stín, ale vyžadují zvláštní péči, abyste zajistili jejich dlouhověkost a optimální produktivitu. Jaká jsou pravidla pro péči o staré a přestárlé ovocné stromy? Než začneme s péčí, je nezbytné provést důkladnou prohlídku stromu. Pozorujte jeho celkový vzhled, stav větví, kůry a listů...
  • Tipy pro pěstování vinné révy U vinné révy vylamujte fazochy (předčasné výhony) nebo je zkracujte na 2 až 5 listů. Záleží na tom, zdali je kordon vinné révy dobře zavětvený nebo ne. V mnoha případech je třeba trochu listoví, aby kordon získal zapojený vzhled. Odřízněte proto pouze naprosto přebytečné výhony. Vyvazování výhonů Vyvazujte a upravujte výhony..
  • Protrhávání plodů jabloní Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou. Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým..
  • Pěstování ořechů – vlašský ořech Jak pěstovat ořechy Ořechy jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ze všeho ovoce mají nejvíce bílkovin a tuků a jsou tak energeticky nejvydatnější. Ořechy obsahují vitamíny skupiny B a důležité minerální látky, např. vápník, železo a fosfor. V našich podmínkách jsou nejvíce pěstované vlašské a lískové ořechy. Vlašský ořech Ořešáku vlašskému neboli..