Jak ovlivnit mikroklima zahrady



O tom, zda se plodinám na našich záhoncích bude dobře dařit, rozhoduje několik faktorů, které můžeme ovlivnit. Než se pustíme do zakládání záhonů, především zvážíme, jak kvalitní mikroklima na zahradě máme k dispozici.

Fouká často na záhony vítr?

Pak můžeme záhonům poskytnout ochranu třeba živým plotem, umístěným napříč proti směru nejčastějších větrů. Výborně se osvědčují v této roli smíšené listnaté živé ploty, protože nabízejí možná hnízdiště ptákům, kteří nám výrazně pomohou regulovat hmyz na zahradě.

Mikroklima na zahradě

Mikroklima na zahradě

Uzavřená pěstební plocha

Máme-li pěstební plochu ze všech stran pevně uzavřenou, měli bychom rovněž zasáhnout a daný stav změnit. V takových plochách se totiž náramně houževnatě drží houbové choroby a drobní škůdci, jimž plísně vytvářejí ideální životní podmínky.

Slunná poloha záhonů

Slunná poloha pěstební plochy výrazně ovlivňuje nejen růst rostlin, ale i aroma pěstovaných plodin. O sluníčku platí: čí je více slunce, tím vyšší je obsah vitamínů a nižší koncentrace škodlivých dusičnanů v zelenině.






  • Co je to permakultura Permakultura je inovativní a udržitelný přístup, který se zabývá vytvářením ekosystémů, které jsou stabilní, odolné a harmonicky propojené s přírodou. Tento koncept byl vyvinut v 70. letech a kombinuje principy zemědělství, architektury, ekologie a sociálního designu. Cílem permakultury je vytvářet udržitelné lidské obydlí, zemědělství a komunity, které nejenže minimalizují negativní..
  • Pěstování okurek ve skleníku Aby okurky ve skleníku dobře rostly, dbáme na pravidelné zavlažování a na regulaci teploty vzduchu. Teplota ve skleníku Maximální teplota pro zdárný růst okurek je 32 °C, zatímco v nočních hodinách je minimum 16 až 18 °C. Teplotní výkyvy mimo toto rozmezí způsobuje zastavení růstu rostlin. V malých sklenících a fóliových krytech..
  • Co nabídnout ptákům v krmítku? V období zimních mrazů, kdy ptákům chybějí přirozené zdroje potravy, bychom na ně měli myslet a přilepšit jim. Co jim můžeme bez obav nabídnout? Hmyzožravým ptákům (sýkory, brhlíci) vyhovuje tuková směs. Šoupálkům, mlynaříkům, střízlíkům a králíčkům se zavděčíme tukovým žírem. Skládá se z hovězího nebo strojového loje, drcených slunečnicových a jiných semen,..
  • Zimní práce na zahradě – leden V zahradě provádíme průklest ovocných stromů, řežeme rouby jádrovin i peckovin a ukládáme je buď do vlhkého písku ve sklepě, nebo zabalené v mikrotenovém sáčku do spodní přihrádky v chladničce. Začínáme rychlit cibuloviny, které jsme na podzim připravili do květináčů. Pečlivě kontrolujeme uskladněné hlízy a cibule. Odstraňujeme napadené chorobami, případně je postříkáme vhodným..