Slimáci – jak na ně?



Kdy a kde škodí slimáci

Slimáci a hlemýždi požírají rostlinky v noci. Všechny rostliny s jemnými listy mohou být jimi zcela devastovány.

Nejohroženější jsou mladé křehké rostliny, např. hlávkový salát nebo bohyšky, ale také tulipány, kosatce, ostrožky, letničky a skalničky. Slimáci nejvíce škodí na vlhkých a zamokřovaných místech. Napadeny mohou být i cibule, hlízy a oddenky.

Slimáci

Slimáci

Jak na slimáky

Pěstební plochu udržujeme v čistotě, bez rostlinného odpadu. Mechanický sběr slimáků je vhodnější než chemické prostředky, kterými bychom ohrozili i jiné živočichy. Slimáci mají rádi pivo – naplňte skleničku pivem a ponořte ji do půdy. Tak je můžete efektivně zlikvidovat.






  • Proč se kroutí listy rajčat? Kroutící se listy u rajčat mohou být známkou, že něco není v pořádku se zdravím a vývojem rostlin. Rajčata jsou oblíbenou plodinou v zahradách, a proto je důležité porozumět možným příčinám tohoto jevu a zjistit, jak jim správně předcházet nebo ho řešit. Nedostatek vody nebo nadměrná zálivka Nedostatek vody může..
  • Smutnice – zahradní škůdce Smutnice jsou postrach skleníků. Jedná se o černé malé mušky o velikosti cca 2 mm. Hojně se právě vyskytuje ve sklenících, protože jim vyhovuje zdejší klima. Mušky a larvy smutnice Dospělé mušky smutnice přenášejí na rostliny spory hub, což může být pro mladé rostliny fatální. Pro vychytání a zlikvidování smutnice..
  • Jak poznáme svilušky Svilušky poznáme tak, že listy začínají měnit barvu do nezdravého bronzového tónu. Pokud se podíváme na spodek listů, s největší pravděpodobností zde najdeme drobného roztoče s příznačným pavučinkovitým vláknem. Jak se zbavit svilušek Rychlé množení svilušek podporuje suché a teplé prostředí. Na odstranění svilušek použijeme chemický postřik. V případě teplého počasí je nutné..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..