Pěstování rostlin v nádobách



Rostliny v nádobách zpestří každý kout terasy, dvorku nebo zahrady.

Pěstování květin v nádobách se těší zvláště v posledních letech značné popularitě. Rozkvetlé květináče a truhlíky zdobí nejen zahrady, ale také okna a balkóny.

Květinové nádoby

Výhodou nádob je nepřeberné množství materiálů, z nichž jsou vyrobené. Ať už je to tradiční hlín příjemné barvy nebo dřevo s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. K nejvíce obdivovaným patří bezesporu kamenné nádoby. Mnohem levněji však pořídíme různé tvary nádob z umělého kamene, který je proti originálu o dost levnější. Laminátové nádoby se vyznačují trvanlivostí a snadnou přepravou. V glazované kamenině, která se používá u orientálních květináčů, se dobře vyjímají keře s výraznými liniemi, jako je např. palma. Své uplatnění v zahradě najdou i nádoby z betonu, plastu či kovu.

Květiny v nádobách

Květiny v nádobách

Výhody přenosných nádob

Jednou z největších předností je ta, že se můžeme obklopit květinami, i když zahradu nemáme. Rostliny v nádobách půdu nepotřebují, přesto mohou zdobit naše balkóny i okolí rodinných domů. Ve srovnání se záhonem květiny a dřeviny v nádobách lépe vyniknou a můžeme je použít i místo velkého solitéru. Rostliny je možné pěstovat nezávisle na studené, těžké a přemokřelé půdě na zahradě. Mobilní rostliny můžeme bez problémů stěhovat. Choulostivé rostliny bez větších problémů přezimují ve skleníku nebo v zimní zahradě a oživí fádní místa.

Kromě oken a dveří mohou květiny zvýraznit holé zdi a monotónní dlážděné či betonové plochy. Zanedbatelný není ani lepší přístup k rostlinám, který nejvíce ocení lidé se zdravotními potížemi. Odkvetlé rostliny lze snadno přemístit na méně exponované místo. Rostliny v nádobách jsou lépe chráněny proti škůdcům. Také převislý růst některých rostlin vynikne jedině v nádobě.






  • Umístění a přihnojování bonsají Kam umístit venkovní a pokojové bonsaje Přes zimní období umisťujeme venkovní bonsaje do skleníků, pařenišť nebo světlých sklepů. Pokojovým bonsajím se daří na oknech směřujících na východ, jihovýchod nebo jih. Okna směřující na západ jsou méně vhodná – rostliny v nich trpí velkým úpalem. Nemáme-li tedy jinou možnost umístění, bonsaje musíme..
  • Barvy zimní zahrady Okrasné plody zahrady v zimě Prosincovou a lednovou zahradu ozdobí svými plody některé okrasné dřeviny. Jsou zajímavé barevně, ale také tvarově. Hlohyně šarlatová Mezi ně patří zejména hlohyně šarlatová – stálezelený trnitý keř dorůstající do výšky 2 až 3 metry. V květnu až červnu bohatě kvete množstvím bílých květů, na podzim..
  • Truhlíky na podzim Balkonové květiny mohou okna zdobit až do pozdního podzimu. Pelargonie je nutné před prvními mrazíky chránit. Jiné květiny, jako např. bidens nebo verbena, vydrží i slabší mráz. Na podzim je vhodné období pro množení převislých muškátů. Řízky bereme z dobře narostlých a zdravých květin. Řízky zapichujeme do truhlíku s vlhkým pískem, který..
  • Ladonička bělomodrá – Chionodoxa luciliae Pěstování ladoničky bělomodré Ladonička bělomodrá je nenáročná drobná cibulovina pocházející z malé Asie. Z podzemní cibulky vyrůstají dva čárovité listy a v březnu až dubnu 10 až 15 cm vysoký stvol s několika modrými hvězdičkovitými květy, které mají bílý střed. Nejlépe se jí daří v lehčí humózní půdě na mírně zastíněném stanovišti ve společnosti jiných..