Pěstování meduňky lékařské



Meduňka lékařská potřebuje provzdušněnou, živinami bohatou a nepříliš suchou půdu.

Půda se musí zpracovat do velké hloubky už na podzim a musí být ve 2. trati. Na písčitých půdách budete mít u meduňky dobrý výnos pouze v případě, že jsou humózní a máte možnost je zavlažovat.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská

Uspokojivé sklizně meduňky lékařské docílíte pouze v teplých, chráněných, výslunných polohách. Meduňka dorůstá do výšky 50 až 60 cm, na což se musí brát zřetel při úvahách o sousedních rostlinách. Stinné a větrné polohy jsou pro meduňku nevhodné.

Jak sázet meduňku

Na každý metr čtvereční pěstební plochy stačí přibližně kolem 10 sazenic meduňky. Pro malé zahrádky se proto výsev nevyplatí. Pro výsev byste také museli mít v březnu k dispozici pařeniště. Meduňka se dá dobře dělit, proto je nejlepší opatřit si oddělky a seříznout je asi tak na výšku dlaně nad zemí.

Rostliny je třeba sázet do sponu 30 cm x 30 cm. Rozsazujte je koncem dubna a potom přikryjte sazenice ochranným poklopem. Kromě toho ještě dejte na půdu nastýlku z uleželého chlévského hnoje nebo rašeliny.






  • Lípa malolistá (Tilia cordata), též zvaná lípa srdčitá Lípa je hojně pěstovaný strom rostoucí v celé Evropě. Lípa je označována za národní strom Čechů. Lípa je listnatý strom s kulovitou korunou, která se postupně stává širší a rozložitější. Dosahuje výšky až 30 metrů a může mít průměr kmene kolem 1 metru. Listy jsou srdčitého tvaru a mají jemně pilovité..
  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování koriandru Koriandr je jednoletá bylinka, která se vysévá nejčastěji do truhlíků od dubna do června. Rostliny lze i zakoupit. Potřebuje pravidelnou lehkou zálivku, tato bylinka nemá ráda velká vedra. Sběr koriandru Od června do srpna sklízíme průběžně mladé listy. Použití v kuchyni Koriandr se hodí do různých asijských jídel a..
  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..