Koření v kuchyni – šafrán
Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak.
Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích.
Použití šafránu
Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí na nervové choroby a proti křečím. Šafrán je nutné uchovávat na suchém a tmavém místě.

Koření v kuchyni – šafrán
V kuchyni se šafrán používá zejména díky hezké barvě. Dává se do rybích polévek, do rizota, ale také do některých sladkých moučných jídel.
- Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) Šišák bajkalský je vytrvalá rostlina s přímým stonkem. Je vysoká cca 50 cm. Má hluchavkovité květy modrofialové barvy. V našich podmínkách ji lze pěstovat velmi dobře. Podle výzkumu má šišák bajkalský největší množství antioxidantů, zejména vlivem většího množství obsažených flavonoidů. Jak pěstovat šišák bajkalský Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) lze pěstovat v..
- Fenykl (Foeniculum vulgare) Pěstování fenyklu Fenykl vyséváme od dubna přímo na stanoviště s kyprou půdou a dostatkem živin, pro zdárné pěstování potřebuje optimální podmínky. Naroste až dva metry vysoká rostlina, která se bude další roky sama vysemeňovat. Sběr fenyklu Sbíráme semínka nebo čerstvé mladé listy. Použití v kuchyni Fenykl je oblíbeným kořením francouzské kuchyně, připomíná..
- Levandule (Lavandula angustifolia) Pěstování levandule Tato aromatická bylinka roste jako polokeř a pochází ze Středozemí. Potřebuje chráněné teplé stanoviště a plné slunce. Vysazuje se v květnu, na zimu ocení přikrytí, na jaře řez. Sběr levandule Stonky s květy ustřihněte těsně předtím, než rozkvetou. Sušíme je ve snůpcích, květy otočené dolů. Jaké je využití sušené levandule?..
- Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..