Pažitka (Allium schoenoprasum)



Pěstování pažitky

Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště.

Sběr pažitky

Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících?

Použití v kuchyni

Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách, tvarohu, s vaječnými či zeleninovými pokrmy, bramborami, v bylinkovém másle, jako ozdoba masa a dalších pokrmů.

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Léčivé účinky pažitky

Pažitka snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Obsahuje velké množství vitaminu C.






  • Kozlík (Valeriana officinalis) Pěstování kozlíku Tato vysoká bylina roste v Evropě planě. Najdete ji na polostinném a vlhkém místě. Chcete-li ji pěstovat, připravte jí na zahradě stejné stanoviště, tj. vlhké a stinné. Kozlík se množí částí kořenů, na jaře lze i vysít. Sběr kozlíku Sbíráme od srpna do října oddenky s kořeny, opatrně je omyjeme..
  • Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
  • Květiny k jídlu Víte o tom, že některé letničky nám přinášejí nejen radost a krásu, ale že je možné je také konzumovat? Nejlepší jsou k tomu květy z vlastní zahrady, u kterých víme, v jakých podmínkách vyrostly a můžeme je jíst bez obav. Květiny vhodné k jídlu Ke květinám, na kterých si pochutnáme, patří: lichořeřišnice větší, měsíček..
  • Šalvěj lékařská Pěstování šalvěje lékařské Šalvěj lékařská patří mezi světlomilné trvalky. Má sivozelené svraskalé listy a modré květy. Množíme ji řízky nebo semeny. Použití šalvěje Nálev se používá, vzhledem k jeho stahujícím a antiseptickým účinkům, k vyplachování úst při paradontóze nebo při zánětech v ústech. Listy šalvěje přidáváme do tučnějších jídel. Šalvěj má také kosmetické..