Pažitka (Allium schoenoprasum)



Pěstování pažitky

Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště.

Sběr pažitky

Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících?

Použití v kuchyni

Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách, tvarohu, s vaječnými či zeleninovými pokrmy, bramborami, v bylinkovém másle, jako ozdoba masa a dalších pokrmů.

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Léčivé účinky pažitky

Pažitka snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Obsahuje velké množství vitaminu C.






  • Sušíme levanduli Levanduli najdeme snad v každé zahradě, v posledních letech je tato trvalka velmi oblíbená. Tato květina se využívá v lékařství, kosmetice a aromaterapii. Sušenou levanduli využijeme k aranžování v interiérech nebo při kreativní činnosti. Sáček s drcenou levandulovou natí uložený ve skříni ochrání naše oděvy před moly. Jak sušit levanduli Krásu a vůni levandule můžeme prodloužit..
  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Levandule (Lavandula angustifolia) Pěstování levandule Tato aromatická bylinka roste jako polokeř a pochází ze Středozemí. Potřebuje chráněné teplé stanoviště a plné slunce. Vysazuje se v květnu, na zimu ocení přikrytí, na jaře řez. Sběr levandule Stonky s květy ustřihněte těsně předtím, než rozkvetou. Sušíme je ve snůpcích, květy otočené dolů. Jaké je využití sušené levandule?..
  • Meduňka lékařská Pěstování meduňky lékařské Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu. Použití meduňky Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním. Podobné články: Pěstování lichořeřišnice Fenykl (Foeniculum vulgare) Koriandr..