Meduňka lékařská
Pěstování meduňky lékařské
Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu.
Použití meduňky
Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním.
- Koření v kuchyni – šafrán Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak. Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích. Použití šafránu Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí..
- Sušíme levanduli Levanduli najdeme snad v každé zahradě, v posledních letech je tato trvalka velmi oblíbená. Tato květina se využívá v lékařství, kosmetice a aromaterapii. Sušenou levanduli využijeme k aranžování v interiérech nebo při kreativní činnosti. Sáček s drcenou levandulovou natí uložený ve skříni ochrání naše oděvy před moly. Jak sušit levanduli Krásu a vůni levandule můžeme prodloužit..
- Jak pěstovat tymián Pěstování tymiánu Tymián neklade zvláštní nároky na půdu. Stačí, když není kyselá a není chudá na humus. U písčitých a hlinitých půd je nutná nastýlka kompostu nebo vyzrálého chlévského hnoje. U tymiánu můžeme počítat s dobrými výsledky pouze na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Tymián dorůstá do výšky cca 25 cm..
- Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..