Pěstování saturejky



Jednoletá saturejka zahradní neklade žádné zvláštní nároky na půdu. Uspokojivě se však vyvíjí pouze v případě, že přijde do půdy 2. trati, která je značně obohacena humusem (rašelinou) a živinami.

Saturejka snáší i polostinná stanoviště. Na výsluní má však podstatně vyšší obsah účinných látek. Na výslunném místě obsahuje saturejka na stejné ploše dvakrát víc silic, pryskyřic a éterických olejů než ve stinné poloze.

Saturejka zahradní

Saturejka zahradní

Jednoletá saturejka se může vysévat v příznivých polohách až v posledních dubnových dnech. Saturejka je citlivá na mráz. Chraňte ji před mrazíky, pokud saturejka vzejde a čekáte, že se počasí zhorší.

Vysévání saturejky

Semena saturejky jsou plně klíčivá pouze v prvním roce, a proto raději vždy použijte čerstvé osivo. Saturejku byste měli vysévat teprve po zkoušce klíčivosti. Při setí na konečné stanoviště stačí meziřádková vzdálenost 20 cm. V řádku se musí drobounká semínka vysévat hodně řídce. Přijdou jen velmi mělko do země.






  • Využití bazalky v kuchyni Bazalku si můžeme poměrně snadno vypěstovat sami, i když nemáme zahrádku. Postačí truhlík nebo květináč na okně, balkoně nebo doma v bytě. Při pěstování v bytě je však potřeba zajistit dostatek světla a tepla. Jak si vypěstovat bazalku Pro tradiční jarní a letní pěstování bazalku vyséváme v březnu a dubnu. Pro pravidelnou celoroční..
  • Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) Květina třapatkovka nachová Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka). K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy. Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická..
  • Sušíme levanduli Levanduli najdeme snad v každé zahradě, v posledních letech je tato trvalka velmi oblíbená. Tato květina se využívá v lékařství, kosmetice a aromaterapii. Sušenou levanduli využijeme k aranžování v interiérech nebo při kreativní činnosti. Sáček s drcenou levandulovou natí uložený ve skříni ochrání naše oděvy před moly. Jak sušit levanduli Krásu a vůni levandule můžeme prodloužit..
  • Máta peprná v bylinkové zahrádce Pěstování máty peprné Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť. Použití máty Nejrůznější přípravky z máty se..