Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)



Květina třapatkovka nachová

Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka).

K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy.

Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická a používá se při hemeroidech, křečových žilách a bércových vředech. Nepoužívá se formou nálevu ale pouze jako tinktura z čerstvé rostliny. Na vnější aplikaci se používá tinktura více ředěná (např. bércový vřed).

Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Tinktura z třapatky

Maceruje se 100 g kořenů (nebo 113 g květů, případně 125 g listů) v 60% čistém lihu (500 ml) při pokojové teplotě 7 dní. Potom se přefiltruje. K prevenci se používá 1 lžička ráno.






  • Violka vonná (Viola odorata) Pěstování violky vonné Violka vonná, lidově zvaná fialka je dobře známou květinou. Roste v zákoutích zahrad, parků nebo také v lesích. Málokdo ví, že fialka je také léčivka. Violka vonná se řadí do čeledi violkovité. Je to vytrvalá, nízká rostlina s krátkým, tlustým oddenkem a četnými kořeny. Rostlina vytváří palzivé výhony, které zakoření..
  • Neobvyklé koření v kuchyni – anýz, fenykl a badyán Anýz Anýz vypadá jako dvounožky podobné kmínu, které můžou mít hruškovitý tvar. Sušené jsou uprostřed zmáčklé s drsným povrchem. Toto koření má zelenošedou barvu a zvláštní typickou vůni. Používá se zejména coby perníkové koření a do některých druhů chleba. Fenykl Sušené dvounožky fenyklu mají vynikající silnou aromatickou vůni a chuť. Fenykl..
  • Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni Použití bobkového listu Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům. Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme..
  • Pěstování máty peprné Máta peprná vyžaduje živinami bohatou a humusem dobře zásobenou půdu. Mátu peprnou dávejte na záhony ve 2. trati. Nejlépe jí vyhovují lehké hlinitopísčité půdy. Vlhké půdy jsou lepší než příliš suché. Kde pěstovat mátu peprnou Pro mátu peprnou jsou nejvhodnější polostinné půdy, přestože snese i plné slunce. Na příliš stinných..