Vavřín (Laurus nobilis)
Pěstování vavřínu
Tento teplomilný keř musíme v našich klimatických podmínkách pěstovat jako kbelíkovou rostlinu, protože by zimu nepřežil. Potřebuje hodně slunce a propustnou půdu.
Sběr vavřínu
Listy vavřínu můžeme sbírat po celý rok, používají se čerstvé nebo usušené.
Použití v kuchyni
Tzv. bobkový list je vynikající přísadou do polévek, omáček, dodá chuti dušenému masu, zvěřině, rybím pokrmům. Přidává se ke konzervovaným houbám a zelenině.
Léčivé účinky vavřínu
Vavřín posiluje žaludek, používá se i proti křečím, při bolestech a různých zánětech.
- Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
- Bylinné výtažky proti únavě Proti jarní únavě nám mohou pomoci bylinky. Můžeme použít buď čerstvé jarní bylinky, sušené bylinky nebo průmyslově vyráběné bylinné výtažky. Průmyslově vyráběné výtažky proti únavě Třezalka tečkovaná – má uklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu. Působí mírně antidepresivně. Při větších dávkách a dlouhodobém užívání může způsobit vyrážku po slunečním..
- Květiny k jídlu Víte o tom, že některé letničky nám přinášejí nejen radost a krásu, ale že je možné je také konzumovat? Nejlepší jsou k tomu květy z vlastní zahrady, u kterých víme, v jakých podmínkách vyrostly a můžeme je jíst bez obav. Květiny vhodné k jídlu Ke květinám, na kterých si pochutnáme, patří: lichořeřišnice větší, měsíček..
- Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Pažitka (Allium schoenoprasum) Smil kari (Helichrysum)..