Koření v kuchyni – majoránka



Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa.

Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček.

Koření v kuchyni – majoránka

Koření v kuchyni – majoránka

Majoránkový ocet

Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby s širokým hrdlem namačkáme listy majoránky. Zalijeme je vinným octem, uzavřeme a necháme dva týdny stát. Potom ocet přecedíme a přelijeme do menších nádob. Do každé sklenice můžeme dát větvičku majoránky, aby ocet lépe voněl.





  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Pěstování majoránky (Majorana hortensis) Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda.   Jak vysévat majoránku Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a..
  • Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
  • Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..