Koření v kuchyni – majoránka



Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa.

Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček.

Koření v kuchyni – majoránka

Koření v kuchyni – majoránka

Majoránkový ocet

Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby s širokým hrdlem namačkáme listy majoránky. Zalijeme je vinným octem, uzavřeme a necháme dva týdny stát. Potom ocet přecedíme a přelijeme do menších nádob. Do každé sklenice můžeme dát větvičku majoránky, aby ocet lépe voněl.






  • Pěstování zeleniny, bylinek a koření na jednom záhoně Zahrada může být nejen místem, kde pěstujete chutnou a zdravou zeleninu, ale také místem, kde můžete experimentovat s kombinací různých rostlin pro synergetické výhody. Kombinace zeleniny s bylinkami a kořením v zahradě může nejen obohatit vaše pokrmy o nové chutě, ale také přinést užitek pro růst a ochranu rostlin. V..
  • Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) Šišák bajkalský je vytrvalá rostlina s přímým stonkem. Je vysoká cca 50 cm. Má hluchavkovité květy modrofialové barvy. V našich podmínkách ji lze pěstovat velmi dobře. Podle výzkumu má šišák bajkalský největší množství antioxidantů, zejména vlivem většího množství obsažených flavonoidů. Jak pěstovat šišák bajkalský Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) lze pěstovat v..
  • Neobvyklé koření v kuchyni – anýz, fenykl a badyán Anýz Anýz vypadá jako dvounožky podobné kmínu, které můžou mít hruškovitý tvar. Sušené jsou uprostřed zmáčklé s drsným povrchem. Toto koření má zelenošedou barvu a zvláštní typickou vůni. Používá se zejména coby perníkové koření a do některých druhů chleba. Fenykl Sušené dvounožky fenyklu mají vynikající silnou aromatickou vůni a chuť. Fenykl..
  • Pažitka Pěstování pažitky na zahradě Pažitka je známá již více jak 4000 let. Pěstujeme ji na slunných stanovištích. Nejčastěji se pažitka množí semeny nebo rozdělením starších rostlin. Rychlení pažitky Oblíbené je rychlení pažitky v zimních měsících. Před zamrznutím půdy vyryjeme několik trsů a vysadíme je do květináčů. Pak je uložíme někde na..