Koření v kuchyni – majoránka



Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa.

Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček.

Koření v kuchyni – majoránka

Koření v kuchyni – majoránka

Majoránkový ocet

Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby s širokým hrdlem namačkáme listy majoránky. Zalijeme je vinným octem, uzavřeme a necháme dva týdny stát. Potom ocet přecedíme a přelijeme do menších nádob. Do každé sklenice můžeme dát větvičku majoránky, aby ocet lépe voněl.






  • Jak pěstovat vavřín v našich klimatických podmínkách Vavřín, bobkový list Specifické aroma vavřínu je známé každému kuchaři nebo kuchařce. Nemůže chybět při přípravě masa na divoko, v nakládaných okurkách nebo ve vývarech. Vavřín se lidově nazývá „bobkový list“. Vavřín vznešený je stálezelený keř nebo menší stromek dorůstající do výšky 2 až 8 metrů. List je podlouhlý, se zvlněným..
  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Citronová tráva (Cymbopogan citratus) – bylinka Citronová tráva je aromatická bylinka, která si svou cestu na náš trh našla až z daleké Asie. Pěstování citronové trávy Tato bylinka se vyznačuje úzkými šedozelenými listy, které dorůstají do výšky až 150 cm. Listy jsou aromatické, s citronovou vůní. Citronová tráva obsahuje silice a flavonoidy, které mají antioxidační účinek. Dále má..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Libeček (Levisticum officinale) Vavřín (Laurus nobilis)..