Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni



Použití bobkového listu

Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům.

Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme dvouleté usušené listy. Bez bobkového listu se neobejde žádná svíčková nebo rajská omáčka ani boršč či masový vývar. Pečenému a vařenému masu dodá zajímavou chuť.

Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni

Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni

Čaj nebo nálev uvaříme tak, že lžičku nasekaných vavřínových listů přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut luhovat.

Pěstování bobkového listu

Pěstování je jednoduché. Bobkový list potřebuje hodně slunce a tepla. Přezimuje při teplotě 3 až 18 °C.






  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Pěstování lichořeřišnice Lichořeřišnice větší je mnohostranně použitelná jako koření, a zaslouží si proto více pozornosti. Pěstuje se převážně jako okrasná květina. Právě u lichořeřišnice se však dá dobře spojit příjemné s užitečným. Vysadíte-li si ji jako ozdobu balkonu nebo aby porůstala zahradní plot, dodá vám navíc dostatečné množství koření pro domácnost. Jako koření..
  • Majoránka na zahradě Pěstování majoránky Bez majoránky si nelze představit správnou bramboračku nebo bramboráky. Pěstujeme ji ze semen v truhlíku nebo na záhoně. Vyžaduje slunné stanoviště. Použití majoránky Nálev z majoránky utišuje bolení hlavy, uklidňuje nervy a působí proti plynatosti. Podobné články: Fenykl (Foeniculum vulgare) Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis)..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Fenykl (Foeniculum vulgare) Koriandr (Coriandrum sativum)..