Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni



Použití bobkového listu

Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům.

Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme dvouleté usušené listy. Bez bobkového listu se neobejde žádná svíčková nebo rajská omáčka ani boršč či masový vývar. Pečenému a vařenému masu dodá zajímavou chuť.

Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni

Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni

Čaj nebo nálev uvaříme tak, že lžičku nasekaných vavřínových listů přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut luhovat.

Pěstování bobkového listu

Pěstování je jednoduché. Bobkový list potřebuje hodně slunce a tepla. Přezimuje při teplotě 3 až 18 °C.






  • Koření v kuchyni – vanilka Vanilka pochází z Mexika, pěstuje se ve velkém v tropických zemích. Patří mezi tropické orchideje a je popínavou rostlinou. Použití vanilky Vanilková tyčinka je vlastně plodem této rostliny. Když plody dozrávají, podobají se zelené fazoli, červenozelené a nemají žádnou vůni. Lusky se sklízejí těsně před dozráním. Pak se fermentují při vhodné teplotě,..
  • Fenykl (Foeniculum vulgare) Pěstování fenyklu Fenykl vyséváme od dubna přímo na stanoviště s kyprou půdou a dostatkem živin, pro zdárné pěstování potřebuje optimální podmínky. Naroste až dva metry vysoká rostlina, která se bude další roky sama vysemeňovat. Sběr fenyklu Sbíráme semínka nebo čerstvé mladé listy. Použití v kuchyni Fenykl je oblíbeným kořením francouzské kuchyně, připomíná..
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana) Majoránce zahradní se daří nejlépe na záhřevných půdách s vysokým obsahem humusu a na výslunných stanovištích. Tipy pro pěstování majoránky Čerstvý chlévský hnůj majoránka nesnáší, proto ji pěstujeme až ve 2. trati. Na jílovitých půdách v deštivém létě majoránka většinou zajde. Na zastíněných stanovištích ztrácí hodně ze svých aromatických látek. Majoránka je..
  • Máta peprná v bylinkové zahrádce Pěstování máty peprné Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť. Použití máty Nejrůznější přípravky z máty se..