Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni
Použití bobkového listu
Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům.
Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme dvouleté usušené listy. Bez bobkového listu se neobejde žádná svíčková nebo rajská omáčka ani boršč či masový vývar. Pečenému a vařenému masu dodá zajímavou chuť.
Čaj nebo nálev uvaříme tak, že lžičku nasekaných vavřínových listů přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut luhovat.
Pěstování bobkového listu
Pěstování je jednoduché. Bobkový list potřebuje hodně slunce a tepla. Přezimuje při teplotě 3 až 18 °C.
- Využití bazalky v kuchyni Bazalku si můžeme poměrně snadno vypěstovat sami, i když nemáme zahrádku. Postačí truhlík nebo květináč na okně, balkoně nebo doma v bytě. Při pěstování v bytě je však potřeba zajistit dostatek světla a tepla. Jak si vypěstovat bazalku Pro tradiční jarní a letní pěstování bazalku vyséváme v březnu a dubnu. Pro pravidelnou celoroční..
- Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
- Pěstování majoránky (Majorana hortensis) Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda. Jak vysévat majoránku Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a..
- Libeček (Levisticum officinale) Pěstování libečku Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře. Sběr libečku Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července. Použití libečku v kuchyni Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi...