Estragon (Artemisia dracunculus)



Pěstování estragonu

V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti.

Sběr estragonu

Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit.

Estragon (Artemisia dracunculus)

Estragon (Artemisia dracunculus)

Použití v kuchyni

Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o do marinád, omáček a k masu.

Léčivé účinky estragonu

Nálev nebo ocet se užívá při zánětech ústní dutiny, dále při nadýmání a zácpě. Estragon má také močopudný účinek.





  • Využití bazalky v kuchyni Bazalku si můžeme poměrně snadno vypěstovat sami, i když nemáme zahrádku. Postačí truhlík nebo květináč na okně, balkoně nebo doma v bytě. Při pěstování v bytě je však potřeba zajistit dostatek světla a tepla. Jak si vypěstovat bazalku Pro tradiční jarní a letní pěstování bazalku vyséváme v březnu a dubnu. Pro pravidelnou celoroční..
  • Rebarbora nebo také reveň Rebarbora je typickou rostlinou z babiččiny zahrádky. Jedná se o vytrvalou bylina, která každý rok na jaře obrazí pupeny z hlavy kořenů, které mohou sahat do hloubky až dva metry. Nejprve vyrůstají listy a mezi nimi v létě i květenství. Pro kuchyni jsou cenné listy. Květů se naopak zbavujeme tak, že je co..
  • Jak pěstovat tymián Pěstování tymiánu Tymián neklade zvláštní nároky na půdu. Stačí, když není kyselá a není chudá na humus. U písčitých a hlinitých půd je nutná nastýlka kompostu nebo vyzrálého chlévského hnoje. U tymiánu můžeme počítat s dobrými výsledky pouze na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Tymián dorůstá do výšky cca 25 cm..
  • Jak pěstovat šalvěj lékařskou Při pěstování šalvěje lékařské je dobré vědět, že je velmi citlivá na zamokřenou půdu s vysokou hladinou spodní vody a že nesnáší kyselou půdní reakci. Na jakost půdy nemá žádné zvláštní nároky. Půda pro výsadbu šalvěje musí být zpracována do velké hloubky a nesmí obsahovat čerstvý hnůj. Šalvěj můžete pěstovat i..