Libeček (Levisticum officinale)



Pěstování libečku

Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře.

Sběr libečku

Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července.

Použití libečku v kuchyni

Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi. Ochutí polévky, omáčky, masa a další.

Libeček (Levisticum officinale)

Libeček (Levisticum officinale)

Léčivé účinky libečku

Léčivá je celá rostlina včetně semen a kořene. Zlepšuje trávení, má dobrý vliv na žlučník, rozpouští kameny, ulevuje při revmatismu. Špatně jej snášejí lidé s onemocněním ledvin.






  • Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..
  • Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování koriandru Koriandr je jednoletá bylinka, která se vysévá nejčastěji do truhlíků od dubna do června. Rostliny lze i zakoupit. Potřebuje pravidelnou lehkou zálivku, tato bylinka nemá ráda velká vedra. Sběr koriandru Od června do srpna sklízíme průběžně mladé listy. Použití v kuchyni Koriandr se hodí do různých asijských jídel a..
  • Fenykl (Foeniculum vulgare) Pěstování fenyklu Fenykl vyséváme od dubna přímo na stanoviště s kyprou půdou a dostatkem živin, pro zdárné pěstování potřebuje optimální podmínky. Naroste až dva metry vysoká rostlina, která se bude další roky sama vysemeňovat. Sběr fenyklu Sbíráme semínka nebo čerstvé mladé listy. Použití v kuchyni Fenykl je oblíbeným kořením francouzské kuchyně, připomíná..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Vavřín (Laurus nobilis) Koriandr (Coriandrum sativum)..