Pěstujeme pastinák



Pastinák patří mezi tak trochu zapomenutou kořenovou zeleninu. Kořeny mají bílou barvu a nasládlou chuť.

Vzhledem se podobá kořenové petrželi, ovšem jsou o hodně větší. Kořen je dlouhý s kónickým tvarem. Obsahují až dvakrát více cukru než mrkev. Pastinák se vyznačuje vysokým obsahem draslíku, který má močopudný účinek.

Pěstujeme pastinák

Pěstujeme pastinák

Jak pěstovat pastinák

Pěstování pastináku je podobné jako u kořenové petržele. Jeho pěstování není nijak náročné. Vyhovují mu vlhčí půdní podmínky, může být i mírně zastíněn.

Použití pastináku

Pastinák lze velmi dobře skladovat po celou zimu. Je vhodný pro přímou konzumaci, konzervaci a sušení. V našich podmínkách pastinák nevymrzá a lze jej sklízet i v následném jarním období.






  • Jak připravit zahradní půdu na jaře S příchodem jara se zahrada probouzí k novému životu, a správná příprava půdy hraje klíčovou roli v úspěšném pěstování zeleniny. Přestože se na první pohled může zdát, že půdu stačí jen obdělat a začít s výsadbou, důkladná a strategická příprava vám může zajistit bohatou a zdravou úrodu. Důležité kroky pro..
  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Jak vypěstovat meloun Meloun je možné v našem podnebí pěstovat na venkovních záhonech jen v teplých oblastech na jihu. Nejlépe je mu ve skleníku. Předpěstované sazenice vysazujeme koncem května nebo začátkem června. Neděláme kolem rostliny misky, aby mohla voda volně odtékat a nedocházelo k zahnívání kořenových krčků. Meloun cukrový U melounu cukrového s menšími žlutými melouny se..
  • Léto na zahradě – červen Kvetoucí cibuloviny pozvolna dokvétají, rané jsou již zatažené. Cibulovinám odlamujeme semeníky, aby se cibule nevysilovali. Na záhonech po zatažených cibulovinách vysazujeme mělce kořenící letničky. Keře průběžně zaléváme a přihnojujeme. Stříháme živé ploty a keře. Růže a trvalky v červnu U růží odstraňujeme odkvetlé květy, které odstřihujeme. Nenecháváme vyvíjet šípky, květina..