Pěstování fenyklu sladkého



Fenykl sladký je zelenina, která u nás není příliš rozšířená. Používá se k přípravě salátů, může se grilovat nebo dusit. Nejvíce je oblíbený v Itálii.

Jedná se jednoletou rostlinu s krátkou vegetační dobou 70 až 100 dní. Listy připomínají kopr, rostlina má anýzovou vůni. Rostlina doroste do výšky až 80 cm. Bílá hlíza, která je zploštělá o průměru cca 10 cm, je určená k dalšímu zpracování. Obsahuje vlákninu a minerální látky jako železo, hořčík a vápník.

Pěstování fenyklu sladkého

Pěstování fenyklu sladkého

Pěstování fenyklu sladkého

Pro pěstování této zeleniny je optimální teplota kolem 20 °C. Je nutné zajistit dostatek vláhy, při jejím nedostatku není hlíza šťavnatá. Nejčastěji se fenykl pěstuje jako následná plodina po bramborách nebo hrášku a jiné listové zelenině.

Fenykl vysazujeme buď brzy na jaře, nebo v první půlce srpna. Je to z toho důvodu, že fenykl často vybíhá do květu. Tomu lze zabránit pěstováním v době, kdy je den kratší. Semínka sázíme do hnízd na vzdálenost cca 20 cm, po vzejití rostlinky vyjednotíme. Fenykl není náchylný na škůdce a choroby, proto není nutná žádná ochrana.

Hlízy sklízíme před příchodem mrazů, můžeme je skladovat až 2 měsíce při vysoké vzdušné vlhkosti.






  • Pěstování keříčkových fazolí Keříčkové fazole Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje. Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté..
  • Jak docílit větších plodů u cibule Pěstování velké cibule Jestliže chcete mít opravdu velké cibule, pak existuje tento osvědčený postup: na podzim vybereme ty největší a nejzdravější cibule z vlastní sklizně, uložíme je do sáčku a ten přes zimu zavěsíme v blízkosti kamen. Teplo by mělo být tak velké, aby cibule téměř úplně vyschly a nezplesnivěly. Když pak..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...