Bazalka (Ocimum basilicum)



Pěstování bazalky

Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu.

Sběr bazalky

Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma.

Bazalka (Ocimum basilicum)

Bazalka (Ocimum basilicum)

Použití v kuchyni

Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa, zeleninová jídla, polévky a máslo. Do jídel se přidává až na konci úpravy.

Léčivé účinky

Bazalkový čaj pomáhá při zažívacích potížích a nadýmání.






  • Další choroby máty Mátu v našich zahrádkách mohou ničit škůdci, např. mandelinka mátová nebo může dojít k napadení chorobou, nejčastěji padlím. Padlí Padlí vytváří bělavý povlak na listech máty. Převážně až v druhé polovině prázdnin za teplého slunečného počasí, když se začnou v noci vyskytovat silnější rosy a zvyšuje se relativní vzdušná vlhkost, objevuje se..
  • Neobvyklé koření v kuchyni – anýz, fenykl a badyán Anýz Anýz vypadá jako dvounožky podobné kmínu, které můžou mít hruškovitý tvar. Sušené jsou uprostřed zmáčklé s drsným povrchem. Toto koření má zelenošedou barvu a zvláštní typickou vůni. Používá se zejména coby perníkové koření a do některých druhů chleba. Fenykl Sušené dvounožky fenyklu mají vynikající silnou aromatickou vůni a chuť. Fenykl..
  • Pěstování majoránky (Majorana hortensis) Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda.   Jak vysévat majoránku Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a..
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana) Majoránce zahradní se daří nejlépe na záhřevných půdách s vysokým obsahem humusu a na výslunných stanovištích. Tipy pro pěstování majoránky Čerstvý chlévský hnůj majoránka nesnáší, proto ji pěstujeme až ve 2. trati. Na jílovitých půdách v deštivém létě majoránka většinou zajde. Na zastíněných stanovištích ztrácí hodně ze svých aromatických látek. Majoránka je..