Druhy bezu



Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý je keř vysoký několik metrů. Květenství malých běložlutých kvítků je ploché, známé jako kosmatice, které se tako konzumují smažené. Květ černého bezu má typickou a intenzivní vůni.

Květy jsou považovány za všelék. Pomáhá při nachlazení a posiluje imunitu. Nálev z květů je vynikající, nejlépe působí bezinková šťáva.

Bez černý

Bez černý

Bez chebdí (Sambucus ebulus)

Tento bez je označován jako neužitečná rostlina. Květy voní po mandlích, plody jsou černé. Jedná se o rostlinu rostoucí z hrubého plazivého oddenku. Celá rostlina obsahuje toxické látky.

Bez červený (Sambucus racemosa)

Bez červený roste ve vyšších až horských polohách, v nížinách jen vzácně. Vůně květů se přirovnává k vůni mouky. Na zlomené větévce má dřeň skořicově hnědou barvu, u bezu černého má dřeň bílou barvu.

Plody červeného bezu jsou mírně toxické. Jedovatá je i kůra a listy. Plody červeného bezu jsou výrazně červené.






  • Problémy při pěstování petržele v zahradě nebo v pařeništi Petržel je ceněná bylina, která se hojně využívá v kuchyni pro svou charakteristickou chuť a vůni. Stejně jako u každé plodiny mohou i u pěstování petržele nastat různé problémy, které je třeba řešit. Pomalé klíčení semínek Petržel je známá pomalým klíčením, což může být frustrující pro zahrádkáře, kteří chtějí rychlé..
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..
  • Pěstování kopru Kopr je rostlinou svatojánskou. Byl znám již ve starém Egyptě. Kopr vyséváme do řádků na slunném záhoně. Použití kopru Mladé listy přidáváme do omáček, pomazánek a salátů. Bez kvetoucích vrcholků se neobejde nakládání okurek a jiné zeleniny. Podobné články: Bez černý Rozmnožujeme rostliny pomocí bylinného řízkování Rady a tipy pro..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Bez černý Rozmnožujeme rostliny pomocí bylinného..