Bylinné výtažky proti únavě



Proti jarní únavě nám mohou pomoci bylinky. Můžeme použít buď čerstvé jarní bylinky, sušené bylinky nebo průmyslově vyráběné bylinné výtažky.

Průmyslově vyráběné výtažky proti únavě

Třezalka tečkovaná – má uklidňující a posilující účinky na nervovou soustavu. Působí mírně antidepresivně. Při větších dávkách a dlouhodobém užívání může způsobit vyrážku po slunečním záření. S třezalkou opatrně, snižuje účinnost velké skupiny léků (včetně hormonů).

Echinacea

Echinacea

Echinacea – nezapomínejme, že jaro je i obdobím chřipek. Známá echinacea (třapatka nachová) spolu s vitamínem C představuje slušnou prevenci.

Guarana – výtažek z jihoamerické rostliny. Může nahradit kávu. Má povzbuzující účinky podobné kofeinu, avšak bez jeho negativního působení. Guarana není návyková a neovlivňuje srdeční činnost.






  • Rebarbora nebo také reveň Rebarbora je typickou rostlinou z babiččiny zahrádky. Jedná se o vytrvalou bylina, která každý rok na jaře obrazí pupeny z hlavy kořenů, které mohou sahat do hloubky až dva metry. Nejprve vyrůstají listy a mezi nimi v létě i květenství. Pro kuchyni jsou cenné listy. Květů se naopak zbavujeme tak, že je co..
  • Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
  • Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sušené..