Jak pěstovat hvězdnice



Hvězdnice nebo-li podzimní astry jsou oblíbenou trvalkou našich zahrad. Můžeme je pěstovat jako nízké kultivary vhodné pro olemování záhonů nebo jako vysoké odrůdy na pozadí ostatních trvalek.

Pěstování hvězdnice

Barevnost hvězdnic je od bílé, přes lila, růžovou, červenou až po tmavě fialovou. Tuto trvalku vysazujeme na slunečné stanoviště, ne do suché ani mokré půdy. Vyšší odrůdy vyvazujeme k opoře, protože by jinak došlo k vylomení stonků pod tíhou květů.

Pěstování hvězdnice

Pěstování hvězdnice

Hvězdnice dorůstá do výšky od 20 do 180 cm. Začíná kvést v průběhu prázdnin, většina kultivarů pak od září.

Na podzim po odkvětu nebo brzy na jaře seřízneme stonky těsně u země.

Pěstování hvězdnice

Pěstování hvězdnice

S čím kombinovat hvězdnice?

Hvězdnice na záhonech můžeme dobře kombinovat např. s ozdobnicí čínskou, sasankou japonskou, třapatkami, floxy, vysoké trávy nebo zlatobýl.

Jak množit hvězdnice?

Nejlépe se hvězdnice množí dělením trsů brzy z jara.






  • Jak řízkovat jiřinky? Množení jiřinek řízkováním Jiřinky můžeme snadno množit dělením hlíz. Takto většinou získáme 2 až 3 nové rostliny. Pokud chceme z jedné rostliny získat více sazenic, je vhodnější použít řízkování. Postup řízkování S přípravou řízkování začneme v únoru nebo březnu. Ve světlém skleníku s teplotou kolem 15 až 20 °C zasadíme hlízy jiřinek do truhlíků..
  • Jak rozdělujeme růže Růže obsahují více jak 20 tisíc odrůd a jsou rozděleni podle svých vlastností do několika skupin. Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v barvě, velikosti a tvaru květu, ve výšce rostlin nebo také v použití. Půdopokryvné růže Půdopokryvné růže jsou také nazývány pokryvné. Jsou nenáročné na údržbu, proto jsou vhodné nejen do zahrad,..
  • Třapatka Sullivantova – Rudbeckia Sullivantii Pěstování třapatky v zahradě Třapatka Sullivantova je trvalka vysoká 50 až 60 cm, pochází ze severní Ameriky. Kvete dlouho a bohatě žlutými květy s hnědým středem. Květy jsou velké cca 10 až 12 cm. Třapatku vysazujeme do květinových záhonů mezi ostatní trvalky. Můžeme ji použít i k řezu do vázy. Podobné články:..
  • Příprava růží na zimu Zazimování růží Před zazimováním růží provedeme podzimní ostříhání. Jeho účelem je připravit růže na zimu. Stříháním zkrátíme výhony max. o jednu třetinu. Tím odstraníme nevyzrálé části, které by mráz poškodil. Odstraníme všechny listy růží, které jsou napadené chorobami. Ke keřům přihrneme minimálně 15 cm zeminy. U stromkových růží uvolníme kmínek..