Světlé listy u broskvoní



Kalcióza – světlé listy

V průběhu vegetace se nejčastěji na broskvoních setkáváme se žlutozeleným až žlutobílým zabarvením listů, které je způsobeno nedostatečným příjmem železa, zvláště na silně vápnitých půdách.

Utužené a přemokřené půdy tento fyziologický projev podporují. Zkombinují-li se tyto půdní podmínky ještě s nevyrovnanou výživou, obzvláště s nadbytkem fosforu v půdě, je tato situace pro strom velice nepříznivá. Stromy málo kvetou, slabě rostou a následně hynou.

Broskvoň

Broskvoň

K omezení této kalciózy využíváme přihnojení na list hnojivy obsahujícími železo, nejlépe v chelátové formě, případně zálivkou zelenou skalicí po sklizni do půdy.

Slovníček pojmů: kalcióza – chloróza listů u broskvoní.






  • Jak se rychle zbavit mšic, tipy a postupy Mšice jsou drobnými škůdci, kteří mohou způsobit velké problémy v zahradě či na rostlinách uvnitř i venku. Jejich rychlá reprodukce a šíření mohou vést k poškození rostlin a zhoršení celkového stavu vaší zahrady. Nicméně existuje několik účinných metod, jak se rychle a efektivně zbavit mšic. Zde je  několik tipů a..
  • Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 4 Háďátko Příznaky: háďátka nepatří k typickým škůdcům pokojových květin. Pokud ale rostlina náhle uhyne bez zjevného důvodu, vyjmeme ji z květináče. Jsou-li na kořenech korkovité nádorky, mohou být způsobeny kořenovým háďátkem. Co dělat: rostlinu musíme ihned zničit, její zbytky nesmíme dávat ani do kompostu. Kořenová háďátka se přenášejí zamořenými zeminami a nemocnými..
  • Slimáci a plži v zahradě Co se slimáky v zahradě? Slimáci a plži jsou aktivní hlavně přes noc. Plži působí velké škody na všech zelených rostlinách, ať jde o zeleninu, trvalky nebo letničky. Přes den se skrývají ve vlhkých a tmavých úkrytech, čehož pozorný zahradních využije. Ekologická likvidace slimáků Na zem se večer položí prkno, lepenka..
  • Antraknóza – nemoc ovocných dřevin Antraknóza způsobuje předčasný opad listů rybízu a angreštu. Na vině je houba pakustřebka rybízová. Infekce se nejdříve projevuje drobnými 1 až 2 mm velkými žlutozelenými skvrnkami, které se později zvětšují a hnědnou, listy žloutnou. Jako ochrana proti této chorobě se doporučuje likvidace napadených listů a pěstování odolnějších odrůd. Podobné články:..